lezersreacties

Reactie op gasaanval

Naar aanleiding van de Amerikaanse raketaanval op Syrië gaat het over de doortastendheid van president Trump is. Toch raar, dat het gooien van dat gas niet die andere reactie oproept, namelijk van 'nu als de donder naar de onderhandelingstafel'. De meerderheid van de mensen weet heel goed dat wapens geen oplossing zijn, maar het probleem. Ik knoop er een mooi citaat aan vast dat iemand me deze week aanreikte: "Wie nog voor wapens is, is niet boos genoeg."


J.Bos, secr Kerk en Vrede Papendrecht

Directe democratie !

Een terechte zorg van Donner over referenda (Trouw, 7 maart). In Zwitserland - referenda-land bij uitstek - werden vrouwen met volksraadplegingen tot 1971 buiten de politiek gehouden. In Florida schafte men per referendum de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo's af. Leve de directe democratie.


Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Bang voor belastingbetaler

De politiek is bang voor de stem van het gepeupel. Donner waarschuwt voor referenda. Maar zijn er geen andere ontwikkelingen die ons bedreigen? Zie hoe multinationals belasting ontduiken in bijvoorbeeld Portugal en ons burgers daar voor laten opdraaien. Want er moet vanuit de EU geld naar het arme Portugal, betaald door de gewone belastingbetalende burger. Koffieketens die het café op de hoek mogen wegconcureren omdat de grote jongens afspraken mogen maken. Bang voor de mondige brave belastingbetalende burger, maar beschermer van het grote geld.


Christie de Kleyne-Barbier Millingen

Mondeling inburgeren

De inburgeringscursus houdt heel weinig rekening met analfabeten. En die zijn er in overvloed. Het vraagt om persoonlijke begeleiding en die is niet voorhanden. Ook kunnen cursisten worstelen met faalangst. Op ouders , die daarmee behept zijn, drukt een loden last, vooral als die inburgering bij herhaling niet lukt. Ontheffing of vrijstelling? Zou mooi zijn, maar reken er niet op. Aanbevolen dus: een mondeling examen. Zo kun je inzage krijgen of er naar behoren geoefend is in de praktijk van het leven van alle dag.


W.Schakelaar Elburg

Geruisloze integratie?

De bijdrage van Jasper Endeman aan de integratiediscussie (Opinie, 6 april) kan worden opgevat als een te respecteren wens tot het behouden van de Nederlands cultuur, met bijbehorende normen en waarden. Tot mijn verbijstering suggereert hij ter onderbouwing van zijn betoog trots dat de integratie van Nederlandse migranten in Canada en Amerika geruisloos is verlopen. Dat was ook niet zo'n prestatie nadat de cultuur van de autochtone bewoners bijna volledig was vernietigd. Was de 'heersende norm' daar ook maar blijven hangen.


Jan Buitenhek Den Haag

Politiek is poëzie

Wat Ephimenco's stemgedrag betreft (Trouw, 6 april ) doet het mij groot genoegen te vernemen dat hij als 'anarcholiberaal' op mij als lijsttrekker van de Stadspartij Rotterdam stemde. Helaas, de Stadspartij is niet meer. Maar haar adagium 'Politiek is poëzie met andere middelen' blijft recht overeind. Mijn collega-dichters, die te vaak a- en zelfs anti-politiek zijn, geef ik dit adagium omgekeerd ter overdenking: poëzie is politiek met andere middelen.


Manuel Kneepkens Rotterdam

Boevink anders lezen

Anders dan mevrouw Praag (lezersreacties, 6 april) las ik het door haar gewraakte stukje van Wim Boevink als een bespiegeling over het begrip 'tijd'. De schrijver observeert zijn gevoelens van ongeduld en neemt er afstand van door zichzelf te beschrijven als een derde. Ik zie zelfspot en vooral verwondering over het verschil in de manier waarop tijd wordt ervaren door ouderen en mensen in de hectiek van het leven.


Stieneke Kamp Den Haag

Eindhoven is niet saai

Saaàaai, dat zegt onze kleine kleinzoon ook wel eens met zo'n stem. Het artikel over buitenlandse kenniswerkers in booming Eindhoven (Trouw, 6 april) is precies zo. En zo niksig. Je moet beter maar niet over een stad schrijven als je die niet kent. Er is hier meer te beleven, economisch én cultureel, dan je bij kunt houden.


René van Trigt Eindhoven


Politiek is poëzie met andere middelen en poëzie is politiek met andere middelen


lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden