lezersreacties

Geen zin meer

Verraad aan de eigen beroepsgroep en ethiek, schrijft Ephimenco in zijn column naar aanleiding van krantencommentaren over het toelaten van Turkse politici (Trouw, 9 maart). Helemaal mee eens. Ik heb ineens geen zin meer om verder te lezen.


Wim Sloven Stellendam

Kunst is naar God

De gedachte van Pechtold (de Verdieping, 8 maart) 'dat kunst het dichtst bij het goddelijke komt' deed mij herinneren aan de tijd op mijn gymnasium, 65 jaar geleden. We kregen drie definities over kunst voorgeschoteld. Kunst is een uitdrukking van het innerlijk in een of andere techniek; nogal prozaïsch vonden wij. Van de dichter Kloos 'Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie', vonden we prachtig klinken. En 'Kunst is naar God', dat vonden we toch het mooist. Niet veel afwijkend van de uitspraak van Pechtold dus.


Thijs Dol Zoetermeer


Hoezo eeuwige groei


Het stukje 'Akkerbouwers lopen tegen hun grenzen' is slechts gebaseerd op een rapport van Rabobank en Brancheorganisatie Akkerbouw (Trouw, 8 maart). Nog meer aardappelen, kool of tarwe van een hectare land halen is bijna onmogelijk, stelt dit 'persbericht'.


En dat moet wel want 'de akkerbouw moet de sterke groei uit het verleden vasthouden' en aan de stijgende vraag naar veevoer voldoen. Hier had Trouw toch wel vragen moeten stellen: welke ramp overkomt ons als we niet aan de vraag voldoen? Zou minder vlees eten een optie kunnen zijn? Kunnen we niet meer voor eigen menselijke consumptie gaan telen? Hoezo is eeuwige groei een logisch economisch model?


Bart Achterkamp Den Haag

Voer voor haatzaaiers

Trouw schrijft over moslimhaat (de Verdieping, 9 maart). Is het nodig al deze Hollandse tegeltjes met haatteksten tegen moslims te publiceren? Voer voor haatzaaiers.


Rie Veenhoff-Joosten Groningen

Brief van prinses Irene

In het commentaar 'Nijpels' zorgen zijn zeer terecht' (Opinie, 9 maart) wordt eindelijk aandacht besteed aan wat in deze verkiezingstijd centraal zou moeten staan: de samenhang tussen grote, mondiale vraagstukken die grote gevolgen hebben voor de mensheid als geheel. Bedenkelijk dat Trouw vrijwel geheel voorbij is gegaan aan de overtuigende en goed onderbouwde brief die prinses Irene heeft gestuurd aan de lijsttrekkers, mede namens een groep topwetenschappers. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat er een hecht verband is tussen langetermijnontwikkelingen op het gebied van klimaat, voedselproductie, misoogsten en voedselschaarste, vluchtelingenstromen, gewapende conflicten, mensenrechtenschendingen en energievoorziening.


Herman van Bemmel Voorschoten

Zo veel over peilingen

Lang was ik verwonderd, de laatste tijd geïrriteerd en langzamerhand ronduit boos. Hoe is het mogelijk dat er zo veel geschreven wordt over peilingen en verbale krachtmetingen voor de verkiezingen, zelfs op de voorpagina (Trouw, 9 maart)? Wie vraagt eigenlijk om dat soort 'duiding'?


Rein Jonkman Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden