lezersreacties

DE Bob

Nobelprijs voor literatuur naar Dylan: want er kan er maar één DE Bob zijn.

Guus Koelman Rotterdam

Geen Geer en Goor

Geer en Goor hebben de Televizier-Ring niet gewonnen. Nu hoef ik de gemeentelijke dienst voor hulp bij zelfdoding gelukkig niet te bellen.

Cees Verdonk Zwolle

Autonomie

Ik ben in mijn werk vaak met stervenden geconfronteerd, als mede oprichtster van een hospice. Ik hoorde destijds dat mensen met een euthanasieverklaring er meestal van terugkomen, omdat zij een goede verzorging kregen, er met aandacht en respectvol met hen omgegaan werd en wensen in hun laatste levensfase werden gerespecteerd. Als je oud en afhankelijk bent van familie en mantelzorgers, je hebt onvoldoende financiële middelen, dan wil je misschien wel dood. Daar hoef je geen tachtig voor te zijn. Mijn stelling is: als je oud en afhankelijk bent, dan moet je in dit welvarende land je autonomie inleveren, als je geen geld hebt.

Anne van der Valk Brummen

Sprongetje

Toen ik de voorpagina zag met het bericht over hulp bij zelfdoding (Trouw, 13 oktober), maakte mijn hart een sprongetje. Eindelijk eens iets goeds van die Schippers en Van der Steur. Oók euthanasie voor wie chronisch levensmoe is. Dat is nu echt een wonder, nog nooit vertoond. De groep ouderen die rondloopt met een actieve doodswens is aanzienlijk. Hun vraag om hulp bij zelfdoding is een recht op autonomie en zelfbeschikking. Opmerkelijk en moedig dat het kabinet de uitkomst van het onderzoek van de Commissie-Schnabel links passeert. Levensmoe, voltooid leven, komt niet voor in de DSM-diagnoses, maar nu wordt er hopelijk iets mogelijk voor ieder die dat van harte zegt.

Rini de Vos Rotterdam

Dieselslurpende tractor

Het lijkt erop, wanneer ik naar de foto kijk bij het artikel van Pia van Oord (Opinie, 14 oktober), dat biologisch boeren alléen met de bodem van onze planeet te maken heeft, en niet met de atmosfeer. Want zie, je krijgt bezoekers op je open dag, je hangt je aanhanger achter je vieze en oude dieselslurpende en roet uitstotende tractor, en puft ze zo over je biologische bedrijf rond. Nu, dát noem ik niet biologisch, maar biolovies. Beste bioboer, loop toch effe lekker met dat hele stel over je bedrijf en zet die verschrikkelijk vieze tractor bij de biologische sloperij.

Bert Waning Gouda

Megagroot of stoppen

Op onze bio-boerderij grazen de koeien ook dit jaar weer volop buiten in de wei, tevreden met gras, klaver en zo nu en dan een bloemetje erbij. Ze zijn zich gelukkig niet bewust van de tweedeling die er aan komt volgens het laatste Voedsel Economisch Bericht (Trouw, 12 oktober). Hobbyboeren of megastallen: vanwege hun inkomen worden boeren gedwongen megagroot te groeien of te stoppen. Als de staatssecretaris zijn fosfaatwet ongewijzigd door het parlement krijgt zal dit inderdaad de toekomst worden. Want de groei op onze boerderij wordt dan belemmerd omdat we fosfaatrechten moeten kopen van stoppende collega's waarvoor een megaboer met een megaportemonnee ook liefhebber is. Wij hebben ons voorbereid op de afschaffing van het melkquotum met een nieuwe ruime strostal voor ons vee en meer dan voldoende grond om te bemesten met de mest van ons vee. Weidegang, landschapszorg en marktgerichtheid hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in onze bedrijfsopzet. Nu we meer melk willen gaan produceren voor een vragende markt worden we klem gezet door regelgeving die de onwijze groei op megabedrijven moet beteugelen. En zo is deze dreigende tweedeling geen ongrijpbaar fenomeen, maar een rechtstreeks gevolg van falend landbouwbeleid.

Arjen Boer Enumatil

Eén pot nat

Zowat de hele wereld valt over Trump vanwege schuinsmarcheerderij. Maar als hetzelfde verpakt is in mooie woorden en aandoenlijke schriftjes, zoals François Mitterand tientallen jaren deed, wordt het ineens literatuur met een grote L (Trouw, 12 oktober). Het spijt mij, ik vind dit één pot nat: minachting voor de vrouw.

Annemiek Jacobs Den Haag

Babyboomer aan de macht

Laat babyboomers gaan lezen of fietsen, schrijft Ephimenco (Trouw, 13 oktober). De realiteit is dat een van deze tot op het bot versleten babyboomers straks president van Amerika wordt en meebeslist over de oplossing van grote wereldproblemen. Dat gaat wel een beetje verder dan op de kleinkinderen passen of een fietstocht maken.

Truus Groothuis Culemborg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden