lezersreacties

Al dat gekat

Als oud-Indiëganger ben ik het honderd procent eens met lezer P. Bakker uit Huizen (Opinie, 5 augustus) die zegt dat er ook excuses gemaakt moet worden aan Molukkers en Papoea's. Na al dat gekat op militairen die net als ik naar Indië zijn geweest, na al die negativiteit, ben ik blij met zo'n brief.

J. Sloot Amsterdam

Naar het hart

Geld is alleen een ruilmiddel, zegt Matthias Smalbrugge (Trouw, 5 augustus). Was het maar zo eenvoudig. Geld als ruilmiddel is maar een deel van het wereldwijde financiële systeem. Het grootste, en vooral ook overheersende, deel bestaat uit zaken die in geldwaarde worden uitgedrukt, maar waarachter echt geen tegoeden of zakken geld staan. Geld is kapitaal geworden. Lees Thomas Piketty of Paul Mason er maar op na. Zoals Smalbrugge ook zegt: het gaat erom wat de mensen ermee doen. Nou, dat legt paus Franciscus juist heel eenvoudig, maar daarom nog niet simplistisch of zwart-wit, uit: met elkaar verafgoden wij dat geld als ultieme zingevende macht. Godsdienst die goed is, ontmaskert zulke (af)goden. Nee, de paus spreekt mij als protestant zeer zeker naar het hart.

Marien Grashoff Wildervank

Overlast van popmuziek

Evert van Dijken ergert zich aan de gelijkstelling van popmuziek en klassieke muziek (lezersreacties, 6 augustus). Hij voert daarvoor aan de simplistische structuur van popmuziek, meestal bestaande uit lege drieklanken met een drummer als aanjager. Een ander belangrijk verschil is gelegen in de mate van overlast die door deze muziekvormen wordt veroorzaakt: de omwonenden van festivalterreinen, stadsparken en pleinen waar popmuziek in de zomermaanden tot in de vroege ochtenduren ten gehore wordt gebracht, kunnen daarover meepraten. Van klassieke muziek ligt doorgaans niemand wakker. Dat je ook gesubsidieerd uit je slaap kunt worden gehouden, is extra zuur.

Alle Schilstra Bolsward

Open armen

De tranen welden langzaam in me op bij het lezen van het essay van Shervin Nekuee (Zomertijd, 6 augustus). Over de historische taak van de islamitische intelligentsia in Europa, zijn visie op de tolerantie die in Europa uitgevonden is en zijn visie op IS. Eindelijk voelde ik me weer enigszins trots op Europa. Het Europa waar ik nog zo weinig tolerantie zie en ervaar. Misschien heeft Europa wel vooral daarom de taak vluchtelingen met een ruim hart op te vangen en een veilige toekomst te bieden: we hebben mensen als Nekuee nodig om door zijn ogen te zien wie we zijn. We hebben 'die vreemdeling, die andere' nodig, die weten wat het is om in een wereld zonder bescherming en tolerantie te leven, om zelf weer te kunnen geloven in ons eigen Europa. Met van oudsher open armen voor 'die vreemdeling, die ander'. Zij hebben ons nodig, maar wij nog meer hen.

Olga Hartman Arnhem

Kojangen

Tijdens het lezen van het artikel over de Zwanburgerpolder in Zomertijd van 6 augustus kwam ik het woord 'kojannen' tegen. De schrijfster geeft aan dat ze het woord niet kent en Van Dale evenmin. Het juiste woord is 'kojangen' en komt uit het Maleis. Oorspronkelijk een inheemse maat in de Archipel, hoofdzakelijk gebruikt als rijstmaat, maar ook om het laadvermogen van vaartuigen aan te geven. Het woord kojangen werd aan boord van (koopvaardij- en marine)schepen gebruikt om aan te geven dat het schip slingert.

Arie van Loo Zuidland

Negatief over boeren

Wat jammer dat het stuk van Niko Koffeman (Opinie, 8 augustus) weer negatief is. Al die negatieve berichtgeving over de boer is nu wel genoeg. Slechte koeienpoten worden met grote regelmaat behandeld. Dat het kalf weg moet bij de moederkoe, is heel erg volgens veel Nederlanders. Dan ook maar geen kinderen meer voor hun vierde jaar weg bij hun moeder, dus weg met de kinderopvang? Een boer is er 24 uur per dag voor de koeien. In welk beroep vind je het nog? En een boer gaat misschien één keer paar jaar een paar dagen weg. Er zijn zat mensen die drie of meer weken per jaar het vliegtuig pakken om er even tussenuit te gaan. Een boer is meestal thuis, dus doet daar niet aan mee. Wie vervuilt er?

Ria Zegwaard-Weijgertse Maasland

Columnisten

We hebben de afgelopen tijd regelmatig genoten van de bijdragen van - vooral - Seada Nourhussen, Jamal Ouariachi, Hasna el Maroudi en Janneke Stegeman. Waarmee we beslist niet willen zeggen, dat de 'oude rotten' (m.n. Stevo Akkerman, Sylvain Ephimenco en Stijn Fens) plaats moeten maken.

Corrie Hoekstra en Wietze van Schagen

Ruinen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden