lezersreacties

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Team NL

De olympische deelnemers zijn als team naar Brazilië gegaan. Wie schetst mijn verbazing dat op 16 augustus de spelers die waren uitgeschakeld terug naar Nederland moesten van Maurits Hendriks en kornuiten van NOC-NSF. Deze sporters mochten niet bij de sluitingsceremonie aanwezig zijn, maar moesten vervolgens wél opdraven bij de zogenaamde thuiskomst-ceremonie. Ze mochten zelfs niet op eigen kosten de rest van het toernooi volgen in een hotel buiten het olympisch dorp. Hoezo, Team NL? Ik vind dit schandalig en vernederend voor de sporters. Zo snel mogelijk een nieuw bestuur met hart voor winnaars én verliezers.

Rieks Koopmans Meppel

Zonne-energie

Dat is goed nieuws uit Israël. De realisatie van een groot zonne-energie eiland in de Negev woestijn, met een begrote opbrengst van nota bene 320 gigawatt (Naast het nieuws, 22 augustus). In woestijnen kun je maximale zonne-energie opwekken. Dat is hét toekomstige alternatief voor de eindige oliebronnen in het Midden-Oosten. Nu de olie-import uit het Midden-Oosten gaan afbouwen en de haalbaarheid van import van elektriciteit uit het Midden-Oosten gaan onderzoeken. Werk aan de winkel voor minister Kamp van economische zaken.

Gerrit Hietland Almere

Vernuftige raadseltjes

Het zij mij vergund eens een compliment te richten tot Jaap de Berg, de bedenker van de dagelijkse kruiswoordtest. Elke ochtend grijp ik als eerste naar deze rubriek om maar zo gauw mogelijk mijn parate kennis te testen en de vernuftige cryptogramachtige raadseltjes op te lossen.

A.J. Bakker Mook

Twee gezichten

Marijn de Vries met haar leuke berichtgevingen van de Spelen heeft de ziel van mij stad volledig geproefd: 'Rio is intens in al z'n mooi- en lelijkheid. De Brazilianen zijn lief en luidruchtig, behulpzaam en opdringerig, ze zijn alles tegelijk. De lach is nooit weg, bij niemand, in de stad die, net als sport, altijd twee gezichten heeft.'

Júlia Abreu de Souza Amsterdam

Realistische rekenrente

In het Commentaar van de hoofdredactie van 18 augustus staat: "Door de lagere rentestand en de mede daardoor zwaar tegenvallende rendementen van pensioenfondsen (...)".

Gerard Vogels schrijft (Opinie, 15 augustus) dat de pensioenfondsen in de achterliggende jaren rendementen hebben behaald van tussen de 5 en 7 procent per jaar. Behoorlijk hoog, ondanks de zeer lage rentestand. De mogelijke korting van de pensioenuitkeringen in de komende jaren komt dus niet door 'zwaar tegenvallende rendementen'.

Dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen onder de 90 procents-grens dreigen te komen, komt door de overheid die pensioenfondsen verplicht de historisch lage marktrente te gebruiken als rekenrente om de hoogte van de toekomstige verplichtingen te berekenen.

Als met een realistische rekenrente, bijvoorbeeld het gemiddelde rendement van de laatste tien jaar, gerekend mag worden, stijgt de dekkingsgraad en er is geen sprake van korten op de uitkeringen.

Laurens Vet Krommenie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden