lezersreacties

Bedreigde giraffe

De giraffe is na de neushoorn, de olifant en de grote mensapen de volgende diersoort die bedreigd wordt (Trouw, 8 december). De gebruikelijke oplossingen worden genoemd: bescherming van het leefgebied, tegengaan van stroperij en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Vreemd genoeg wordt het indammen van de bevolkingsexplosie in Afrika vermeden. Het wachten op een daling van het aantal geboorten door betere leefomstandigheden komt waarschijnlijk voor de giraffe te laat. Gratis wereldwijde toegang tot anticonceptie is daarom een deel van de oplossing.

Jos Janssen Nunspeet

undefined

Raar, geen aardgas

Dat het aardgas opraakt, is geen geldig argument om geen aardgasleidingen in nieuwe woonwijken aan te leggen (Trouw, 6 december). Deze overhaaste reactie zal niet energiebesparend zijn. Voor het koken zal men dan aangewezen zijn op elektriciteit met de noodzaak andere pannen aan te schaffen. Dat is sneu als men bedenkt dat de grote stroomcentrales vaak ook draaien op aardgas. Een grote omweg vergeleken met een gasfornuis in huis. Door deze omweg kost het bereiden van eten via elektriciteit ongeveer de dubbele hoeveelheid brandstof. Blijf daarom gasleidingen aanleggen. Kan men ook nog een gezellige haard laten branden.

Hendrik Venema Hattem

undefined

Schending van privacy

Woensdag stapte ik in Assen in de trein richting Meppel. Ik maakte mee hoe een 'hulpverleenster' bij het bellen alle grenzen van fatsoen en privacy overboord leek te gooien. De naam van de cliënt werd in het telefoongesprek nog net niet genoemd maar de hele case werd op tafel gegooid: de medische en juridische weg, familie en het verpleeghuis. De hele coupé kon meegenieten.

Tjitske Bongers Heerenveen

Hoe te dopen

Toen ik las over de dooples (Verdieping, 7 december) gingen mijn gedachten naar mijn nascholing (in 1986) op het oude Hydepark. Ik had als jonge predikant een cassetteopname van een doopdienst bij me. De deskundige, dr. Paul Oskamp, viel het direct op dat ik driemaal het water liet klateren over het hoofd van de dopeling. Waarom niet één keer, vroeg hij. Hij legde uit dat het oude uitgebreide doopformulier spreekt over 'wij dopen in de naam van de Vader, en de Zoon en de heilige Geest'. Maar daardoor is verloren gegaan dat het één beweging is en om de Ene Naam gaat waarin een mens kan worden gedoopt. Het argument tijdens de dooples dat er héél weinig water wordt gebruikt, lijkt me niet het belangrijkste: het gaat immers om de inhoudelijke betekenis van de doop.

Ds. Pieter Overduin Hulst

undefined

Mond vol tanden

Op het gymnasium leerde je wel Frans lezen maar niet spreken, schrijft J. ten Kate (Lezersreacties 7 december). Inderdaad , in de zesde konden we het moeilijkste Frans lezen. Maar toen onze lerares een grap vertelde in het Frans lachte niemand. En daar stond je in Parijs met een leuk diploma maar een mond vol tanden. Mulo-klanten leerden het wel. En tegenwoordig? Je kunt je diploma halen zonder Grieks .Onvoorstelbaar voor de 'oude garde'.

Lucie Leene Drunen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden