lezersreacties

Dualisme

Bij het gedegen stuk van Pierre van Enk over Piet de Jong (de Verdieping, 2 augustus) zijn enkele kanttekeningen te maken. Hij geeft nogal hoog op van het dualisme in de jaren zestig en bekritiseert het ontbreken daarvan nu. Los van het feit dat ruggespraak ook formeel allang is toegestaan, lijkt mij het onterecht het huidige politiek bestel met dat van toen te vergelijken. De Jong regeerde in een tijd van ongekende groei en vooruitgang. Dan zijn harde afspraken met fracties veel minder nodig dan wanneer er drastisch moet worden bezuinigd, zoals onder Lubbers en in onze tijd.

Bert van den Braak Den Haag

undefined

Duurzame rustdag

Martijn Hofman pleit voor de zondag als rustdag (opinie, 30 juli). Volgens mij is het ook voor de duurzaamheid heel belangrijk dat er een rustdag is en de winkels dicht blijven. De zondag zou hiervoor voor de hand liggen. Er wordt veel energie gebruikt om winkels te verwarmen en te verlichten. En om personeel en klanten naar de winkels te krijgen, wordt veel energie verbruikt voor auto's enz. Winkelpersoneel zou dan ook gebruik kunnen maken van de rustdag. Het zou mooi zijn als we samen besluiten om zondags niet meer te shoppen en die dag gebruiken om te genieten van rust, ruimte en regelmaat.

Frans Tjallingii Appelscha

undefined

Brok in de keel

Dankzij de column van Hasna el Maroudi (Trouw, 1 augustus) weet ik nu dat ik hopeloos de weg kwijt ben door nog steeds sympathie voor Israël te hebben. Het lijkt wel ongepast weinig kritiek op Israël te hebben en niet een anti-zionist te zijn. Immers, dan hoor je tot de 'Leon de Winters van de samenleving', en bedienen jouw medesympathisanten zich van de 'vuilste retorische trucjes'. Kijk, daar krijg ik nu een brok in de keel van! Wat voor onheil er ook in het Midden-Oosten gebeurt, er is blijkbaar maar één zondebok. Waar blijft de nuance?

Okko van Dijk Putten

undefined

Persvrijheid

In Trouw van 29 juli wordt ingegaan op het gebrek aan persvrijheid in Turkije, hetgeen na de mislukte coup van 15 juli nog erger geworden zou zijn. De auteur betrekt ook de situatie in Polen en Hongarije in het artikel, waar het ook niet best gesteld is met de persvrijheid. In dat verband wordt erop gewezen dat wie kritisch durft te schrijven, in die landen het risico loopt veroordeeld te worden wegens laster.

De auteur is helaas vergeten in het artikel in te gaan op het feit dat men ook in Nederland bij bepaalde publicaties het risico loopt op strafvervolging. Volgens de Nederlandse wet kan iemand die in een krantenartikel een ander in een kwaad daglicht stelt, veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Ook kan men civielrechtelijk aansprakelijk worden gesteld en verplicht worden tot het betalen van schadevergoeding.

E.J. Moll Doetinchem

undefined

Datum

Op de voorpagina's van Trouw zaterdag en maandag ontbrak de datum. Geen probleem, kan gebeuren. Misschien een idee voor een nieuw soort van geheugenspelletje: raad aan de hand van een artikel op welke datum dat speelde.

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden