lezersreacties

Importeer eens een wolf

Mijn kleindochters las ik het sprookje 'Roodkapje en de boze wolf' voor. Voor zover ik weet hebben zij geen last van nachtmerries gekregen; ik daarentegen droomde wel over wolven en werd de volgende ochtend wakker met een mijns inziens lumineus idee om de discussie over de Oostvaardersplassen te beslechten. Waarom zou de provincie Flevoland niet een roedel wolven uit Oost-Europa importeren en loslaten in het gebied? Geen tragische beelden van aan ziekte en ondervoeding stervende veulens, maar prachtige scènes van wolven die een konikpaard in volle galop te grazen nemen. We hoeven niet langer genoegen te nemen met de overigens fraaie beelden van David Attenborough, maar kunnen het real-time vanaf een uitkijkpost zien. Of, uiteraard voor een royale prijs, op safari.

Simon Been Oldeberkoop

undefined

De PVV is geen normale partij

Het valt me op dat een belangrijk feit niet wordt vermeld als er over de PVV geschreven wordt. In het nepinterview met Wilders (Trouw, 30 december) werd die vraag ook niet gesteld: waarom kun je geen lid worden van de PVV? En Hans Goslinga schrijft in zijn column (7 januari) dat Wilders zich willens en wetens buiten de orde van de democratische rechtsstaat plaatst. Jazeker, en dat komt ook omdat de PVV geen normale partij is. Vermeld dat er dan ook bij, zou ik zeggen. Wat mij betreft maken alle andere partijen er een mantra van: van onze partij kun je wel lid worden, je mag meepraten. Van de PVV kun je geen lid worden. We moeten voorkomen dat we een alleenheerser krijgen in Nederland. Het is alle hens aan dek tot aan de verkiezingen.

Hilde van Dijk Leiden

undefined

Botersla en bokbier

Als flexitariër ofwel deeltijdvegetariër ben ik erg blij met het commentaar (5 januari) en het opiniestuk van Jaap Korteweg over het bestaansrecht van vegetarische kip (6 januari). Laatstgenoemd artikel vind ik bovendien grappig. Inderdaad zijn de slavink en de kogelbiefstuk niet wat hun namen suggereren, en zou het belachelijk zijn om de nepbontjas, de papieren bloem en dergelijke om te dopen. Voor de aardigheid heb ik gekeken of er nog meer van dat soort woorden zijn. En inderdaad: bloedsinaasappel, bokbier, duivekater, tijgerbrood, goudrenet, witbier, witte druiven, Andijker muizen, lammetjespap, heksenkaas, zilvervliesrijst, boterbonen, kikkererwten, cacaoboter, hamburger, botersla, ijsbergsla, huzarensalade, koninginnesoep, zilveruitjes, leverkaas, eierworst, hotdog, kievitsbonen, alcolholvrij bier en sojamelk. Als VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders consequent zijn, is er voor hen heel wat werk aan de winkel.

Kees Schut Amsterdam

undefined

Speel Europa niet uit elkaar

De heren Armand Schins en Herbert ter Beek en andere CDA-politici moeten door hun collega's in de Eerste Kamer genegeerd worden in 's lands belang (Opinie, 7 januari). Verantwoordelijke politici hebben rekening te houden met de status van Nederland binnen Europa. Alle overige 27 leden gaan het betreffende verdrag gewoon tekenen en Nederland zou zich belachelijk maken door dat niet te doen. Het gaat erom dat wij zélf geen bijdrage moeten leveren aan het uit elkaar spelen van Europa.

A.Lorwa Wijchen

undefined

Gejengel

Velen met mij ergeren zich aan de 'muzikale' geluiden bij filmbeelden die worden toegevoegd omdat men stilte onaanvaarbaar vindt. Ook bij nieuwsuitzendingen wordt de kijker getrakteerd op volkomen onzinnige klanken die de boodschap worden geacht te verhelderen. In het programma 'De slimste mens' wordt vaak een stiltemoment opgevuld met gejengel. Jelle Reumer verwoordt mijn ervaring voortreffelijk (de Verdieping, 7 januari). Ook de kleuterachtige teksten zijn irritant. Een voorbeeld: 'als de leeuw op zijn maaltijd zit te loeren'. Met mes en vork zeker.

Cor Adolfse Schagerbrug

undefined

Tour blijft populair

Nederlandse klassementsrenners slaan dit jaar de Tour de France over en kiezen voor de Giro. Wielerjournalist Edo Sturm vraagt zich af of de Tour langzaam bezwijkt onder zijn eigen gewicht (Trouw, 7 januari). Het antwoord is nee. Behalve dat zijn aanname niet helemaal klopt (Mollema start als meesterknecht van Contador), gaat hij voorbij aan het gegeven dat veel renners dit jaar de Giro prefereren omdat dit de jubileumeditie is en het parcours hen simpelweg beter ligt. De crème de la crème - Froome, Sagan, Quintana, Contador - is gewoon te bewonderen in Frankrijk. Enfin, gelukkig staat het wielerseizoen op het punt te beginnen.

Thys de Jong Britsum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden