lezersreacties

Weidevogels

Natuurlijk verdwijnen er veel weidevogels doordat er steeds minder ruimte voor ze is (Trouw, 27 maart). Maar er is nog een factor, een factor waar we het, zeker de natuurliefhebbers, misschien liever niet over hebben: het feit dat er steeds meer vijanden zijn van (met name jonge) weidevogels. En dan bedoel ik niet de veehouders.

Ik woon bijna mijn hele leven al in Waterland, maar vijftig jaar geleden zag je geen vossen en grote roofvogels waren een unicum. Een vos eet nou eenmaal geen gras en een kiekendief heeft aan één pulletje per dag niet genoeg. Daarbij komt nog de enorme massa ganzen. Er is geen weidevogel die zich op z'n gemak voelt tussen tienduizenden schreeuwende ganzen. En zo gaat dat als we als mens ingrijpen in natuurlijke systemen: voor de ene soort of ras pakt het gunstig uit, maar voor de andere niet. Wat minder ingrijpen lijkt mij een goede remedie.

Jaap de Koning Uitdam

undefined

Kwaliteitskrant?

Crisis overal ter wereld: hongersnood in de Hoorn van Afrika, neergeslagen protesten tegen corruptie in Moskou, de onschuldige doden in Mosul. En wat lees ik als kop op de voorpagina van Trouw op 27 maart? 'Vertrek Blind tekent crisis binnen Oranje'. Tot nu toe altijd gedacht dat ik op een kwaliteitskrant was geabonneerd.

R. Kleijer Haren (Gr)

undefined

Samen sterk

In 1983 deed de Wereldraad van Kerken de oproep om op te komen voor vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping (duurzaamheid). Deze oproep is nog steeds actueel en het verbaast me dat we daar bij het CDA zo weinig van merken. Vooral bij GroenLinks zie ik de zorg voor deze kernwaarden heel duidelijk en het lijkt me dan ook voor het CDA een uitgelezen kans om juist nu met GroenLinks (en D66/VVD) hier serieus aan te werken. Geen milieuzaken uitonderhandelen, maar 'samen sterk'! Het zou alle partijen goed en recht doen.

Thea van der Werf-Feenstra Hattem

undefined

Doorkleuteren

'Kleuter vraagt een flexibele school', luidt het commentaar van Trouw, 27 maart. Ook wij stonden voor de keuze: onze dochter, jarig in november, naar groep 3 of niet. Gelukkig kon de school ons overtuigen haar nog een jaar te laten kleuteren. Haar leerniveau was prima, sociaal-emotioneel kon ze echter nog wel wat body gebruiken. En dat kun je nooit meer opnieuw doen. Zelf was ik ook een vroege leerling, zoals men dat noemde. Ik heb een fijn leven, maar was er ook zeker niet slechter van geworden als ik een jaartje langer had gekleuterd. Onze dochter zit inmiddels in groep 4, leest al Engelstalige boeken en zit vooral heel goed in haar vel. Kost gaat ook hier voor de baat uit.

M. de Koning Baarn

undefined

Marijn de Vries

Grote bewondering heb ik voor de zachtaardige en milde spot waarmee Marijn de Vries de veronderstelde beleving van Matthijs de Ligt na de afgang van het Nederlands voetbalelftal beschreef (Trouw, 27 maart). Tevens wist ze in dezelfde beschouwing de schandalige gang van zaken in en rond de wedstrijd tegen de Bulgaren messcherp te fileren. Perfect.

Geert Hamaker Den Haag

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden