lezersreacties
Referendum met open vraag
Referenda, en vooral met een negatieve uitslag, vormen een bedreiging voor de Europese Unie, zegt Mark Leonard (Trouw, 1 juli). Ze belemmeren de onderhandelingen en blokkeren daadkrachtig bestuur. Nu ben ik helemaal niet zo'n voorstander van referenda, maar als mensen hun overheid dan toch iets duidelijk willen maken, zou het dan niet veel handiger zijn als een referendum niet over een oplossing gaat, maar over de vraag? Bijvoorbeeld: Welk onderdeel van TTIP baart u de meeste zorgen? Economische gevolgen, gevolgen voor het milieu of voedselveiligheid? Zo'n soort volksraadpleging leidt niet tot 'ja' of 'nee', maar tot informatie over wat wij als bevolking belangrijk vinden, waar we ons zorgen over maken. Dat is naar mijn idee ook wat mensen met een referendum naar voren willen brengen. Dan is het aan de professionele politici om een oplossing bedenken.
Sylvia Birnie Baarn
undefined
Loodgieter des Vaderlands
De reactie van Paul Schermers op de theoloog van het jaar Janneke Stegeman (Opinie, 1 juli) is mij uit het hart gegrepen. De vraag is gerechtvaardigd: wanneer krijgen we in godsnaam de Loodgieter des Vaderlands?
Wim van Wijk Amersfoort
undefined
Chapeau Janneke Stegeman
Ik lees het ingezonden stuk van Paul Schermers. De vrolijke foto van nationaal theoloog Janneke Stegeman maakte mij juist zo blij. Mag theologie niet speels zijn? Schermers heeft het over de godgeleerden van vroeger. Maar we leven in de eenentwintigste eeuw. In de weerbarstige werkelijkheid van deze eeuw is het al moeilijk genoeg om het geloof nog vorm te geven. Dan is het toch prachtig dat er een jonge vrouw is gekozen tot nationaal theoloog? Laten we blij zijn met deze vrouw die de confrontatie durft aan te gaan om haar idealen zichtbaar te maken voor een groter publiek en dan vooral voor de nieuwe generatie. Chapeau Janneke.
Truus Groothuis Culemborg
undefined
Ene molen is de andere niet
Fijn dat u industriële monumenten rekent tot ons cultureel erfgoed (Trouw, 30 juni). De foto's zijn ook mooi, maar de bijschriften kloppen niet allemaal. U laat Zaanse zaagmolens zien, en zet er bij dat het molens te Kinderdijk zijn. Een molen is een molen, is blijkbaar de gedachte. Maar in Kinderdijk betreft het molens die draaien om de polders droog te houden. De molens langs de rivier de Zaan draaien vooral om industrie op gang te houden, zoals olie- en zaagmolens. Die functie is ook te zien aan de schuren die er deel van uitmaken; dat zijn eigenlijk kleine fabrieken. Er is een grote verscheidenheid in molens; ook die verscheidenheid is erfgoed.
Klaas Kars Rijswijk ZH
Breder muziekaanbod
Van harte onderschrijf ik het pleidooi van zanger Bert Vissers voor een gevarieerder muziekaanbod op de publieke radio (Opinie, 2 juli). Ik zou het breder willen trekken. Radio 2, 3FM en ook Radio 4 en 5 munten uit door - ieder op hun terrein - eenvormigheid: op Radio 2 nauwelijks meer Nederlandstalige chansons, op 3FM weinig echte hiphop en al helemaal geen popmuziek uit andere culturen, op Radio 4 weinig moeilijke, oude en eigentijdse muziek en op Radio 5 weliswaar aandacht voor kleinkunst en chansons maar verder veel te vaak dezelfde evergreens. Het ooit als nieuwszender bedoelde Radio 1 zou daarentegen helemaal geen muziek moeten draaien. We moeten van 'Hilversum' straks allemaal aan de digitale radio. Maar waarom zouden we, als we op alle muziekzenders hetzelfde voorgeschoteld krijgen en als bepaalde genres stelselmatig worden genegeerd?
Marcel Bijlo Utrecht
undefined
Vóór windenergie
Trouw publiceerde een reeks grote artikelen over windenergie in Drenthe. Zoals gebruikelijk kregen de tegenstanders de meeste aandacht. Ook de lezersbrieven waren vooral van tegenstanders. Jammer. Trouw kan er aan bijdragen dat we de duurzame toekomst positief beleven. Bijvoorbeeld door je voor te stellen dat alle huishoudens de kans krijgen trotse deel-windparkeigenaar te worden.
Dat levert ze veel voordeel op, en invloed. Daarmee komt duurzaam in een positief perspectief.
Henk Daalder Nuenen
undefined
Schot gemist? Nee, gehouden.
Uw verslaggever schrijft dat de Pool Jakub Blaszczykowski zijn schot miste (Trouw, 1 juli). Dit is niet juist, hij zou hebben gemist indien de bal over of naast het doel zou zijn geschoten. De doelman, Rui Patricio deed wat 'ie moest doen en hield de bal tegen.
W. H. Witholt Diepenveen
undefined