lezersreacties

Jongerencampings

Met stijgende verbazing heb ik gisteren de reportage gelezen over de jongerencampings (Trouw, 30 juli). Het is schokkend om te lezen dat Tom (15 jaar) zijn tent uit kruipt en gelijk een sigaret opsteekt. Verderop in het artikel wordt melding gemaakt van het feit dat de ouders van de kinderen 4 kratjes bier en 24 halve-literblikken hadden ingekocht. De ouders van deze kinderen moeten zich afvragen waar ze mee bezig zijn. De foto die bij deze reportage is geplaatst zal zeker op korte termijn rondgaan op Facebook en een mooie plaats krijgen in de slaapkamers van de jongens. Kijk eens hoe flink wij zijn...

Hans Buijs Overasselt

undefined

Retorisch trucje

Hasna el Maroudi uit haar misnoegen over het 'vuile retorische trucje' van Israëlsympathisanten over de vermenging van de begrippen antizionisme en antisemitisme (Trouw, 1 augustus). Inderdaad, dat zou niet hetzelfde mogen zijn. Helaas is de praktijk weerbarstig en blijkt de grens tussen beide griezelig dun en soms helemaal niet te bestaan. In Amsterdam kunnen Joodse burgers niet meer met keppeltje over straat zonder belaagd te worden door lieden die zich beroepen op antizionisme. In werkelijkheid gaat het echter om onversneden antisemitisme. In de Arabische wereld werden en worden nog steeds hele generaties opgevoed met een allesdoordringende haat tegen alles wat Israëlisch of Joods is, onder het mom van antizionisme, zeg maar gerust antisemitisme. Abou Jahjah zit waar het het bestaansrecht van Israël betreft nog steeds in de ontkenningsfase en noemt dit land een koloniaal project dat verdwijnen moet. Waar hebben we dat toch meer gehoord? Misschien moeten we toch wat meer naar mensen als paus Franciscus luisteren.

Alje Tillema Groningen

undefined

Scherpzinnig

Het interview met Dyab Abou Jahjah in 'Zomergasten' was beschamend. Een interviewer die zijn stem verheft omdat hij een andere mening is toegedaan, is zijn professie onwaardig. Thomas Erdbrink kan nog heel wat leren van de rust en scherpzinnigheid van Dyab Abou Jahjah.

Mariken Elsen Leiden

undefined

Albright

Bij de loftrompetten van Margriet van der Linden voor Hillary Clinton (Trouw, 30 juli) zijn wel wat kanttekeningen te maken. Hillary Clinton was niet de eerste vrouwelijke minister van buitenlandse zaken. Dat was de toch superieure Madeleine Albright.

Theo Moonen Amsterdam

undefined

Zondagsrust

Elke mens, en dus de samenleving als geheel, heeft een wekelijkse rustdag nodig. Een zekere regelmaat van inspanning en echte ontspanning is onmisbaar. Het afschaffen van een wet die dat symboliseert, kan helaas dan ook worden uitgelegd als een gebrek aan respect voor het biologische wezen dat de mens is. Rust als kwaliteit moet je in redelijkheid in de gezamenlijkheid van de samenleving regelen, anders komt er voor de gemiddelde mens niets terecht. Zeker van een partij met sociaal-democratische roots als de PvdA mag hiervoor gevoeligheid worden verwacht. En inderdaad, zoals Martijn Hofman zegt (Opinie, 30 juli), waarom niet de zondag? Wie - met wat voor levensbeschouwelijke achtergrond dan ook - heeft een beter alternatief? Regelmatige rust lijkt mij van te groot belang om het principe van de zondagwet nog even gauw in het laatste kabinetsjaar overboord te kieperen.

F.M. Boon Delft

undefined

Transgenders

In de recente artikelen over transgender zijn, maar ook op andere seksuele gebieden, valt het me op dat het gevoel doorslaggevend is. Dan geldt: ik voel me zo, dus moet het lichaam maar meewerken. Waarom altijd luisteren naar het gevoel, en niet naar het lichaam? Gevoelens mogen er zijn, maar hoeven toch niet hun zin te krijgen? Als mijn gevoel zin heeft in chocola, maar mijn lichaam is te dik, dan kan ik beter naar m'n lichaam luisteren. Het lichaam spreekt vaak duidelijke taal. Is het dan zo gek om van vrouwelijke gevoelens in een mannenlichaam te vragen zich aan te passen? Niet vreemder dan andersom, lijkt me. Ik weet het, het is verschrikkelijk moeilijk om je gevoel iets aan het verstand te brengen, maar niet onmogelijk.

M. Kiers Putten

undefined

Veestapel

Wanneer gaat LTO Nederland eens een echt duurzame visie ontwikkelen over de landbouw van de toekomst in plaats van alleen maar opportunistisch achter de (subsidie)feiten aan te lopen? Het klinkt wel erg hypocriet dat ze nu zelf lijken te ontdekken dat de veestapel te groot is (Trouw, 29 juli), terwijl half Nederland dat al wist en zag aankomen.

Henk Hilferink Zelhem

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden