lezersreacties

Ode aan Mirjam Vissers

De vakantie is ook voor Pieter Geenen begonnen, wánt Mirjam Vissers siert weer met haar MAMstrip de tweede pagina in Trouw. En het is metéén raak...ik herkende mij er helemaal in.

Is het geen goed idee om voor de afwisseling Mirjam eens wat vaker in huis te halen? Verandering van spijs doet eten nietwaar? Mirjam en Pieter horen bij Trouw, beiden laten mensen zien die er het beste van maken. Pieter tekent Anton en Mirjam haar moeder. Mooie combinatie dacht ik zo.

Marianne van Terheijden Tilburg

Eerherstel voor Rijnlands model

Het Angelsaksisch economisch model kunnen we missen als kiespijn. Veel persoonlijke en structurele ellende heeft het geloof daarin ons opgeleverd.

Omwille van de belangen van aandeelhouders moest de hele samenleving en haar vangnetten worden vermarkt en gesaneerd - een eufemisme voor gesloopt. De VVD-premier verkocht het ons onder het motto dat de geluksmachine moest worden uitgezet. Zijn partijgenote zei dat een goed gesprek met de buurvrouw ook goed was tegen depressie en bezuinigde te bruusk op de zorg. Ons 'blauw' moest goedkoper en beter en er werd gereorganiseerd. Tegelijk mochten we aan de moestuin tegen armoede - nooit meer wat gehoord over de echte opbrengsten.

Het pleidooi van Marjolein Quené (Trouw, 25 juli) om de Brexit aan te grijpen om het Angelsaksische denken bij het vuilnis te zetten en het Rijnlands model in ere te herstellen spreekt mij meer dan sterk aan.

Freek Boon Delft

Korten op pensioenen

Wij leven helaas in een tijd dat de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden. Dit lijkt ook bij de pensioenfondsen aan de hand te zijn. Het vermogen van de fondsen neemt toe, uitkeringen aan de gepensioneerden dalen.

De fondsen zijn somber over de toekomst. Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, zag zijn vermogen in tien jaar tijd van 190 naar 351 miljard euro (eind 2015) toenemen. Er werd een uitstekend rendement behaald van gemiddeld bijna 7 procent per jaar.

Dit doet het ergste vrezen. Gaat dit in hetzelfde tempo door dan bedraagt het vermogen over tien jaar 'slechts' 630 miljard euro. Wij als ouderen, maar ook jongeren, moeten ons dan ook grote zorgen maken.

In mijn jeugd las ik de verhalen van Dagobert Duck. Iemand die leefde als een vrek, en allerlei manieren bedacht om zoveel mogelijk geld te vergaren.

Zou dit ook op de pensioenfondsen en onze overheid van toepassing kunnen zijn?

Sietze de Haan Franeker

Ongehoord

Afgelopen donderdag bezocht ik het concert van het National Youth Orchestra of the USA onder leiding van Valeri Gergjev in een uitverkocht Concertgebouw. Maandag lees ik een recensie (Trouw, 25 juli) waar meesterpianist Denis Matsuev wordt afgedaan als een 'rauwdouwer'.

Smaken kunnen verschillen, maar een opmerkzaam oor mag je verwachten. Het publiek had een ovatie van bijna tien minuten over voor dit 'vluggertje', om daarna nog te genieten van een fluisterende toegift.

Ronald da Costa Oegstgeest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden