Lezersreacties
Israël
Het indrukwekkende interview met Laila Barhoum (de Verdieping, 20 mei) eindigt met een oproep om het conflict tussen Israël en Gaza bij de wortel aan te pakken. Terecht noemt zij de bezetting en de stelselmatige schending van het internationale recht. Er zijn echter op zijn minst nog twee wortels te noemen: de stelselmatige ontkenning door veel Palestijnen en Arabieren van het bestaansrecht van de staat Israël en het almaar oplaaiende antisemitisme wereldwijd. Ik heb veel moeite met het buitenproportionele geweld van Israël. Maar de internationale gemeenschap kan niet van Israël eisen dat het haar bestaansrecht op het spel zet. Bovendien is vanwege het kennelijk onuitroeibare gif van het antisemitisme een thuishaven voor Joden in Israël nog steeds een bittere noodzaak.
Martien Pettinga, Monnickendam
Israël (2)
‘Kunnen de kerken iets doen om te zorgen dat de emoties over het gewapende conflict ook in ons eigen land niet te veel oplopen?’ is de vraag in het Theologisch Elftal (Trouw, 20 mei). Ja, dat begint met erkennen dat de bezetting van Palestina door Israël moet stoppen. Wie één keer op de Westoever is geweest, heeft gevoeld wat het is om in bezet gebied te leven. En die weet dat ‘gewone’ Palestijnen zoals iedereen in vrede willen leven. Maar de Israëlische politiek zet al decennialang deze mensen zonder uitzondering weg als potentiële verdachten. Inmiddels weten we ook uit eigen land dat die denkwijze alleen maar slachtoffers maakt.
Dick Gaasbeek, Blaaksedijk
Omverrijden
Voor mountainbiker en adviseur duurzame bosbouw Patrick Jansen (Opinie, 20 mei) ziet de wereld er eenvoudig uit: wij zijn met velen dus mogen met onze fietsen door de bossen rossen. Het leefgebied van dieren mag worden ingeperkt. En zo slopen wij mensen alsmaar verder. Je zou willen dat reeën en dassen met honderdduizenden waren. En dat ze een crossfiets hadden.
Sybrand van Dijk, Roderwolde
Vaccinatie
‘Ministerie negeerde vaccinadvies’ is de kop (Trouw, 19 mei). De Gezondheidsraad adviseerde ouderen en kwetsbaren voorrang te geven bij de vaccinaties. Ik begrijp echter goed dat het ministerie van mening was dat zorgpersoneel ook deel moest uitmaken van de kopgroep. Als zorgpersoneel er niet was geweest door een groot aantal besmette personeelsleden, had de zorg in het ziekenhuis niet gegeven kunnen worden. De balans in de berichtgeving waarin Trouw doorgaans goed is, miste ik, zelf behorend tot de groep ‘ouderen en kwetsbaren’, deze keer.
Jos Even, Emmeloord