lezersreacties

Onverkwikkelijk

Een 16-jarig meisje wordt veroordeeld voor het doden van haar baby (Trouw, 25 oktober). Ongetwijfeld zat dit destijds 14-jarige meisje - zelf nog een kind - in verschrikkelijke gewetensnood hebben verkeerd voordat zij tot deze daad is gekomen. Hopelijk wordt nog onderzocht wie de verwekker van de baby was. Hij is op zijn minst medeverantwoordelijk voor de situatie waarin dit meisje verzeild is geraakt. Het zou onverkwikkelijk zijn indien zo'n persoon buiten schot zou blijven.

J.T. van Hoek Molenaarsgraaf

Gelijk respect

Dat de schoorsteenpiet van RTL niet door mensen met een donkere huid kan worden gespeeld en daarom zelf onderscheid maakt op grond van ras of afkomst, is een flauwe spitsvondigheid van Sylvain Ephimenco (Trouw, 25 oktober). Maar de columnist maakt een kwalijke redeneerfout wanneer hij het van een meerderheid wil laten afhangen of er tegen discriminatie moet worden opgetreden. Als alleen een minderheid vindt dat er sprake is van ongelijke behandeling, dan meet zij zichzelf volgens Ephimenco een 'verlicht' zelfbeeld aan. Dat de meerderheid hier niet wordt gevolgd, is volgens hem niet 'democratisch'. Maar zo zit het natuurlijk niet. Zo zou iedere meerderheid ongestraft minderheden mogen achterstellen. Het is democratisch, in de juiste (ja verlichte) zin van dit begrip, om alleen die maatregelen te treffen waarbij iedereen met gelijk respect wordt behandeld. De vraag is niet hoeveel procent voor of tegen is, maar welke aanpassing van het volksfeest niet langer discrimineert of discriminatie uitlokt. Er moet worden nagedacht, geredeneerd, net zo lang tot het onrecht de wereld uit is.

Bertjan Wolthuis Almere

Anonieme Piet

Goed dat Ephimenco aandacht besteedde aan de anonimiteit van de Zwarte Pieten. Verbazingwekkend dat niemand dit nog heeft aangevoerd. Het is inderdaad zo dat alleen de donkerste kleuren, met name zwart of donkerbruin een gezicht praktisch onherkenbaar maken. En dat is toch een essentieel element van het Sinterklaasspel: dat de gelovige doelgroep niet in de gaten heeft dat een buurjongen of een familielid snoep uitdeelt, maar denkt dat het (natuurlijk de echte) Zwarte Piet is.

Door de grote druk van een kleine fanatieke minderheid, geholpen door veel politiek correcte meelopers, wordt zo het Sinterklaasfeest verder uitgehold. Het zal ze een zorg zijn. Hun vermeende discriminatiepunt is gemaakt.

Jan Bijvank Nijkerk

Ecologische economie

Econoom Lans Bovenberg wil het economieonderwijs voor havo/vwo uitbreiden met 'ruimte voor sociale en emotionele kanten van de mens en het belang van relaties' (de Verdieping, 25 oktober). "Het gaat om win-win", zegt hij, dat je iemand behandelt zoals jij ook behandelt wil worden.

Ik zou de heer Bovenberg willen vragen niet alleen een win-winsituatie voor de mens aan het economieonderwijs toe te voegen, maar ook een win-winhouding voor onze planeet, voor de dieren en de planten. Anders gezegd, betrek niet alleen de psychologie en sociologie meer op de economie, maar ook de ecologie. Want is de homo economicus niet de grootste vijand van de natuur?

Bram van der Kwast Alphen ad Rijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden