lezersreacties

Intocht

In het Internationaal Verdrag over de Rechten van het Kind staat dat kinderen het recht hebben om mee te doen en mee te denken (participation), recht op de nodige voorzieningen (provision) en het recht op bescherming (protection). Het recht op bescherming betekent ook: beschermd te worden voor de problemen die volwassenen met elkaar niet op kunnen lossen. Iedereen die de intocht van Sinterklaas aangrijpt om te protesteren voor het eigen gelijk, schendt dus de rechten van kinderen.

Marcel Zagers Goirle

Wet van de jungle

"Jezelf ontwikkelen en groeien is voor iedereen weggelegd, de verzorgingsstaat is niet meer nodig", stelt Martin uit den Bogaard (Opinie, 11 november) Dit lijkt mij kortzichtig en arrogant. Het is absoluut waar dat we veel zelf kunnen doen maar de veronderstelling dat dit geldt voor iedereen is absurd. De sterkste mensen zullen er inderdaad wel komen. Er is nog ruimte voor een aantal mensen om meer zelf te doen, maar te stellen dat de verzorgingsstaat niet meer nodig is, is mijns inziens onwaar en gevaarlijk. De wet van de jungle, het recht van de sterkste, wat een vooruitzicht zal het zijn als de overheid zich geheel terugtrekt. Ik wil stellen dat de verzorgingsstaat absoluut noodzakelijk is voor alle mensen die niet opgewassen zijn tegen de kei en keiharde wereld van 'red jezelf maar'.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Gedemoniseerde burgers

Is de overwinning van Trump niet simpelweg het resultaat van de voortdurende kleinering van een groot deel van de bevolking, te weten de blanke man die zogenaamd laagopgeleid en werkeloos is, die als xenofoob of zelfs racistisch wordt weggezet en die als oerconservatief, want tegen abortus, homohuwelijk en genderfratsen, wordt gediskwalificeerd? En is dat niet dezelfde groep die door de politiekcorrecte goegemeente van Groot-Brittannië en Nederland werd en wordt versleten als er niet toe doend omdat ze niet zogenaamd progressief zijn? De mensen die tegen de almachtige heerschappij van de EU zijn, tegen massa-immigratie en voor het behoud van onze eigen cultuur in de persoon van Zwarte Piet.

Het behoeft geen betoog dat politieke partijen moeten beseffen dat Nederland meer is dan Amsterdam en De Rode Hoed.

H. van Ingen Nieuwegein

Mild

Als het goed is wordt een mens na de zeventigste verjaardag wijs en mild. Amerika (land of hope and glory): gefeliciteerd.

Arij van der Vliet (67) Warmenhuizen

Akelig precedent

Ongeacht of het presidentschap van Donald Trump in overeenstemming zal zijn met zijn uitspraken en houding tijdens zijn campagne of niet, die campagne heeft een ding glashelder aangetoond. Het maakt niet uit hoeveel mensen hij geschoffeerd heeft, hoeveel leugens hij verteld heeft, hoeveel ongefundeerde verdachtmakingen hij de wereld ingestuurd heeft, hoeveel feiten hij verdraaid heeft, en hoe slecht zijn beleidsvoornemens onderbouwd waren. Met deze middelen heeft hij zijn doel bereikt: een ongekende machtspositie. Zo is hij geworden tot een lichtend voorbeeld voor iedereen die met dezelfde methoden macht nastreeft. Het schept een akelig en vreeswekkend precedent voor verkiezingen en het verwerven van politieke macht overal ter wereld.

René van Peer Tilburg

Het onfatsoen van Trump

Donald Trump heeft het presidentschap veroverd door zijn tegenstanders verdacht te maken en te belasteren, het ergst in de voorverkiezingen. Hij verpestte de publieke moraal en dat mocht. Zijn partij had moeten ingrijpen en anders justitie wel.

Maar de democratie kan zichzelf wel redden, meent men.Dat is niet waar. Zonder moraal en fatsoen zijn democratische procedures niets waard. Dat zullen we hier ook merken, als we slaafs achter de VS aan blijven lopen. Trump is geen gewone normale president en laten we niet doen alsof dat wel zo is.

Jan Wedeven Groningen

Defensie

Hoe komt u tot de conclusie dat verhoging van het defensiebudget vooral voor Oost-Europa pijnlijk is (Opinie, 10 november)? Zou ook niet Nederland zijn budget moeten verhogen tot minstens het Navo-gemiddelde?

Emo Bruins Apeldoorn

Leonard Cohen

Tegen beter weten in blijf ik hopen op zo'n Cohen-achtig bericht: "Reports of my death are greatly exaggerated". Het is pijnlijk en zal dat lang blijven; een wereld met het geschreeuw van Trump, zonder de reflectie van Cohen.

Pieter Barnhoorn Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden