lezersreacties

Wapenbezit

Dat de familie Heeresma bekendstaat om haar provocerende opvattingen is alom bekend, maar wat Heere Heeresma jr. in zijn column van 18 juli te berde brengt is toch al te bar. Pleiten voor vrij wapenbezit lijkt wel heel dapper, maar is het natuurlijk niet. Ik hoop dat Heeresma jr. zelf ook weet dat meer wapenbezit zal leiden tot meer slachtoffers, meer leed en meer ellende, en dat is er al genoeg. Meer wapenbezit maakt een samenleving alleen maar onveiliger. Ik hoop dat Heere jr. zijn gezonde verstand zal blijven gebruiken.

Henk Sieben Rekken

Op weg naar democratie?

'Het land leek op weg naar democratie' schrijft Trouw op de voorpagina over de mislukte coup in Turkije (18 juli). Leek? Turkije is al geruime tijd op weg naar een totalitair regime. Pers en oppositie worden systematisch monddood gemaakt, in het zuidoosten van het land woedt een bloedige burgeroorlog. Langzaam infiltreert religie in alle aspecten van de samenleving, minderheden worden geïntimideerd. Het is maar wat deze krant onder een echte democratie verstaat.

Anneke Bakker Assen

Turkse vlaggen

Ik heb met verbijstering naar de NOS-beelden van zaterdag gekeken. Turken gaven in Rotterdam massaal gehoor aan de oproep van Erdogan om de straat op te gaan. Een enorme parade van Turken met Turkse vlaggen ging over de brug 'De Zwaan'. Geïnterviewden gaven te kennen dat Erdogan hun vader en hun president was. Het was alsof ik in een provincie van Turkije leefde, genaamd Nederland. En dat met een toespraak van Tweede Kamerlid Kuzu, alsof hij de gouverneur van Erdogan in Nederland is. Deze Turken erkennen dus Nederland niet als hun vaderland en Willem-Alexander niet als hun koning. Zij erkennen hier alleen een vreemd staatshoofd. Wat doen zij hier? En moeten we dan ook nog vrij verkeer van Turken uit Turkije mogelijk maken? Ik voel mij hier heel onprettig bij.

Wil Lases Tiel

Vertaalmachine

In Zomertijd van zaterdag 16 juli las ik een leuk artikel over wandelen langs de Jurassic Coast in Zuid-Engeland. Maar ik kwam erachter dat het verhaal door een vertaalmachine is gehaald. Als vogelaar word ik verwend met een ringmerel. Dat is vanuit het Engels vertaald, en verkeerd, van ringouzel naar ringmerel. De Nederlandse naam is toch echt beflijster. Een tweede vogelnaam die ik zie is tarweaar. Een nieuw gewas? Bedoeld wordt wheatear, en dat is in het Nederlands een tapuit. Om met de auteur van het stuk te spreken: 'Frank, dit is waanzinnig'.

Willem van der Waal Amsterdam

Woordmisbruik

Met verbazing volg ik de heftige discussie over de onwenselijkheid van het gebruik van het woord 'neger' in het liedboek. Het woord wordt in deze tijd als scheldwoord ervaren. Maar geldt dat niet in sommige kringen eveneens voor woorden als 'mongool' en 'jood'? Ik hoop toch niet dat we ook die woorden uit ons vocabulaire moeten schrappen. Niet het woord moet worden geweerd, maar het woordmisbruik.

Warner Bruins Slot Baambrugge

Geld voor onderwijs

Wat een slap verhaal van Anka Mulder, vicevoorzitter van de TU Delft (Opinie 18 juli). Zij zou zich er juist voor moeten inzetten dat er voldoende geld naar onderwijs en onderzoek gaat. Investeren in onderwijs en onderzoek rendeert, maar vaak pas op langere termijn. Er is genoeg geld in Nederland. De banken mogen nog steeds rustig een te hoge en ook nog fiscaal aftrekbare hypotheekrente vragen. We laten de miljarden wegspuiten terwijl er dan zogenaamd geen geld is voor goed onderwijs en onderzoek. Laten die bestuurders, als ze hart voor de zaak hebben, eens een free fight beginnen tegen de waanzin van ons systeem.

Pieter ter Steeg Gouda

Eenzaam

Het onderschrift bij de foto van Flip Franssen, 'Eenzaam ben je nooit, lopend in de mensensliert van de Vierdaagse', (de Verdieping, 18 juli) is naar mijn mening onjuist. Je bent niet alleen. Dat is een feit. In gezelschap, op verjaardagen, bij een bridge-avond, in een relatie, op een terras, of waar dan ook, ben je niet alleen, maar soms eenzamer dan ooit.

Rini de Vos Rotterdam

Nooit beledigen

Hendrik Bruins uit Leeuwarden (lezersreacties, 16 juli) vraagt waarom Erdogan wel beledigd mag worden en de koning niet. Moeten we wel willen beledigen (iets zeggen of doen waardoor je iemand pijn doet of boos maakt)? Dit moeten we niet doen bij Erdogan, noch bij de koning, noch bij u, noch bij iemand die uw naaste is.

Sjaak de Muijnck Middelburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden