lezersreacties

Dom

Fijn dat vavo-docent Vincent Fiddelaar alle vooroordelen over het vmbo nog eens op een rijtje heeft gezet (Opinie, 31 augustus). Met name dat leerlingen van het vmbo dom zijn. Zestig procent van alle leerlingen gaat naar het vmbo. Een goede docent is op zoek naar waar leerlingen goed in zijn en ontwikkelt talenten bij een leerling. Elk naar zijn eigen vermogen. Dat is slim.

Onze leerlingen drukken de krant, bouwen huizen, repareren auto's, verzorgen ouderen, doen de administratie, knippen uw haar en nog veel meer. Slimme kinderen, die van hun passie een beroep maken.

Kees Prins Amersfoort

afdelingsleider en vmbo-docent

undefined

Spetterend toilet

Geleerden van de TU in Delft concluderen dat het plaatsen van een urinoir in treinen het spetteren aanzienlijk zou verminderen. (Trouw, 31 augustus). Iedereen die toiletten regelmatig schoonmaakt had die conclusie al getrokken. Waarom niet mannen vragen om te gaan zitten? Het passeren door de trein van een onwillige wissel zou daar al een reden voor zijn. Het is een kosteloze inspanning. Je kunt er zelfs even een overdenk-moment van maken (Le penseur - Rodin). Heren, ik nodig u uit te gaan zitten.

Fieke den Hollander Utrecht

undefined

Gülenlijst

Hoewel ik het zeer op prijs stel dat Trouw bij veel onderwerpen meerdere kanten belicht, ben ik teleurgesteld dat de Gülenlijst is afgedrukt (Trouw, 1 september). Volgens mij is dit toch faciliteren van Turkije en daardoor inmenging in de Nederlands-Turkse gemeenschap. Mij is nog steeds niet duidelijk of en waarom deze beweging vergeleken wordt met terreurorganisaties, en dan worden nu deze mensen en organisaties daaraan gekoppeld als misschien wel terreuraanhangers. Het werkt vast polariserend. Dus graag de informatie en discussie, maar niet de naming and shaming van deze lijst.

Willy Poot Leeuwarden

undefined

Rivierkreeft vreet alles op

Ik geloof dat het verhaal over de rivierkreeft (Trouw, 31 augustus) niet compleet is. Ik woon in de gemeente Dronten en ben lid van IVN. Deze zomer hebben we met kinderen gezocht in een vaart in Dronten naar waterdiertjes zoals kikkervisjes, libellenlarven, watertorren. Echter deze zomer was er helemaal niets te vinden, behalve de rivierkreeft. Met andere woorden deze rivierkreeften doorbreken het natuurlijke ecosysteem. Ze vreten alles op. Ik hoop dat Trouw aandacht blijft geven aan dit onderwerp totdat de ernst is doorgedrongen in Brussel.

Tine Breg Biddinghuizen

undefined

Klein verslag

Het verdient een dikke felicitatie dat Wim Boevink de Trouwlezers nu al tien jaar op zijn 'Klein verslag' trakteert. Proficiat. Dat er zelden iets in gebeurt, vind ik te bescheiden. Ik vind het juist pareltjes die je nogal eens tot nadenken stemmen. Vaak knip ik ze uit zoals bijvoorbeeld die verslagen uit Auschwitz van juni en juli 2015. Het aangrijpende verslag over Irene Weiss, die als dertienjarig meisje in het vernietigingskamp aankomt in een veel te grote winterjas vond ik om stil van te worden. Dat ze daardoor overleeft is een wonder. Dat verslag bewaar ik in het boek van Imre Kertsz, 'Ik, de ander'.

Wim Boevink weet altijd weer de juiste toon te raken.

Henk Sieben Rekken

undefined

Erdogan

Nederland en de Europese Unie zouden hard moeten optreden tegen de tirannieke Erdogan en zijn gevaarlijke propaganda. Ze horen de mensenrechtenschendingen en de zuiveringen duidelijk te veroordelen. Ze kunnen de samenwerking beter opzeggen, nu Turkse Nederlanders zelfs worden bedreigd door Erdogan-aanhangers.

Jan Wedeven Groningen

undefined

Krokodilletranen

Natuurlijk moet een club als Consumentenclaim providers aanpakken ('Telefoonaanbieders belazerden klant', 1 september). Je mag aannemen dat zij bewust zelfs de suggestie van een lening vermeden. Maar: hoe onnozel kunnen consumenten zijn? Of je nu een deel van je privacy inlevert of via voor-, zij- of achterdeur betaalt, je kunt het altijd weten: niets is gratis. Ook al ben je lekker gemaakt door reclames: beheers je, denk na, weeg af en beslis dan pas.

Jaap Visser Gouda

undefined

Knieval

Duitsland doet een knieval voor de Turkse regering door afstand te nemen van de gepleegde genocide op Armeense burgers. Weer een blunder van Merkel. Het is te hopen dat de overige Europese regeringsleiders deze misplaatste Duitse knieval sterk veroordelen.

K. Otto Odijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden