lezersreacties

Terug naar 1936

In het artikel (Trouw, 15 juni) over digitale radio mis ik de ervaringen van radio luisteraars via DAB+. Woont u zoals ik in een flat, begin er dan niet aan. De ontvanger moest in de vensterbank staan om er nog enig geluid uit te krijgen. Het deskundig advies dat ik kreeg was een buitenantenne aan te sluiten, dat is dus radio anno 1936, mijn geboortejaar. Tot slot mijn tip: zet de tv aan en luister daar naar de radio, de tv providers brengen zo vele radiozenders ongestoord bij u thuis.

J. Terlouw Amersfoort

undefined

Wereld raakt onttoverd

Predikant A. van Houwelingen vindt dat we bij het godsbeeld van Frits de Lange, zonder een echt bestaande Schepper-God, steeds meer opgescheept zitten met een lege, onttoverde wereld en met de platste argumenten uit het atheïstische kamp (Trouw, 15 juni). Van Houwelingen vergeet dat de mensheid veel baat heeft gehad bij de onttovering van het christelijke godsbeeld. We danken er de wetenschap aan en morele vooruitgang zoals mensenrechten en afschaffing van inquisitie en slavernij. Godsdienst bracht de mensheid niet verder. Raadsels worden niet verklaard met een nog groter raadsel (God). We moeten het als mens doen met platte argumenten uit de bestaande werkelijkheid. De rest is verbeelding van mensen. De mensheid smacht nu naar de onttovering van de islam met een voor moslims bestaande godheid Allah, met de 72 maagden die op martelaren wachten in het hiernamaals. Geef mij de onttoverde platste argumenten maar.

Paul Schermers Apeldoorn

undefined

Persoonlijke God bestaat

De uitdagende en stilistisch sterke columns van Heere Heeresma jr. zijn een aanwinst. Hij is vooral geheel zichzelf: eigenzinnig, oorspronkelijk, aangenaam onaangepast. Dinsdag 14 juni zwengelt hij op prikkelende wijze een actuele discussie aan: in hoeverre kan God zowel persoonlijk als gemeenschappelijk zijn? Ik zie daarin geen tegenstelling. Een (hoogst)persoonlijk geloof sluit een vitale religieuze gemeenschap niet uit, integendeel zelfs: juist dankzij individuele leden met een sterk persoonlijk geloof (Mozes, Jezus, King) komt een geestelijke familie eerst goed uit de verf en in de benen.

Arnold van der Leer Hoensbroek

undefined

Frederick de Grote: geen keizer

Een fraai en informatief artikel van Joris Belgers over Catharina de Grote (de Verdieping, 14 juni). Frederick de Grote van Pruisen was echter geen keizer. De Pruisische vorsten werden pas honderd jaar nadien keizer: Wilhelm I was de eerste. Officieel was in Europa slechts plaats voor één keizer, en die zetelde in Wenen. Niet voor niets heetten de Russische vorsten 'tsaar' (al is die titel afgeleid van het Latijnse caesar). En niet voor niets zag men in Europa de 'zelfkroning' van Napoleon tot keizer als een van diens grootste misdaden.

Jos Koning Nijmegen

undefined

Vijfjarig vmbo? Nee.

Nooit doen, die vijfjarige vmbo. Het zou beter zijn als de gelden die hiervoor nodig zijn, worden besteed aan de verkleining van de klassen van de vierjarige vmbo. Voor leerlingen en docenten zou dat gunstig zijn. Luister eens naar het onderwijsveld.

Frans Voskamp De Lier

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden