lezersreacties

Racisme

Dat Patrisse Cullors van de BlackLives- Matter-beweging (de Verdieping, 27 december) racisme wil bestrijden, is een heel goede zaak. Wat mij echter opviel was dat zij zich zelf tamelijk racistisch uitliet. Een oproep aan witte mensen om hun geld te doneren aan zwarte organisaties lijkt me tamelijk racistisch. Waarom zwarte organisaties en niet organisaties die racisme bestrijden? Mevrouw Cullens is ook heel blij dat ze in Los Angeles op plekken kan zijn waar ze geen witte mensen tegenkomt. Daar kunnen ze blijkbaar aan de witheid ontsnappen om met elkaar (zwarten dus) gezamenlijk (dus zonder witten) iets op te bouwen. Dat witte mensen 'doodsbang zijn hun macht kwijt te raken' is blijkbaar een wit 'voorrecht', want dat komt in bijvoorbeeld Afrika helemaal niet voor? Die mevrouw mag haar mening natuurlijk hebben en ventileren in Trouw, maar wat mij wel stoorde was dat de interview(st)er dit onvervalste racisme niet is opgevallen en daar geen kritische vraag over stelde.


Joan van Kampen Waalre

Onbemind

Onbekend maakt onbemind. Dat is mijn samenvatting van 'Hoe voed je een kind anti-racistisch op' (de Verdiepig, 28 december). Onbekend maakt onbemind is een veel aannemelijker verklaring voor allerlei verschijnselen in Nederland dan te pas en te onpas het etiket racisme op te plakken. Racisme wordt vanzelf minder wanneer er allerlei kleuren in gelijke aantallen door elkaar heen wonen. Pas als een bepaalde groep uitgesloten blijft, kun je spreken van racisme. Dit stuk is een verademing na de Amerikaanse uitspraken van Patrisse Cullors, over hoe gezegend ze is om in een wijk zonder blanken te kunnen komen. Zullen we haar opmerkingen ook vergeven met 'onbekend maakt onbemind'?


Gerard van de Kam Berkel-Enschot

Onderbenutting rijstroken

Menno de Vries (Opinie, 24 december) pleit voor aparte rijstroken voor vrachtauto's en personenauto's. Zijn redenering dat het snelheidsverschil tussen vrachtauto's en personenauto's tot rijstrookwisselingen leidt en rijstrookwisselingen tot files leiden, is wat kort door de bocht. Aparte stroken leiden tot problemen als het verkeer niet precies zo verdeeld is als de stroken. Wat bijvoorbeeld als er veel personenauto's zijn en geen vrachtauto's: dan ligt de vrachtautostrook er voor niets. Ook nu speelt al een soortgelijk probleem. In druk verkeer maken te weinig mensen gebruik van de rechter strook (mensen zien hem soms als strook voor vrachtwagens), waardoor de capaciteit van die strook in de praktijk halveert. Deze onderbenutting creëert juist files! Om genoemde capaciteitsproblemen te voorkomen, zou verkeer beter verdeeld kunnen worden over de rijstroken. Wat als de auto nu zou helpen aan te geven wat een goede rijstrook is? En wat als auto's misschien zelfs bewust wat gaten zouden laten, zodat de rijstrookwisseling geen file veroorzaakt? Dit soort oplossingen worden momenteel getest en lijken de toekomst.


Victor Knoop Universitair docent verkeersdynamica TU Delft

Te veel snelwegen

Natuurlijk slibben de steden dicht als er alsmaar meer autosnelwegen komen. Jammer dat altijd de put pas gedicht wordt als het kalf verdronken is. Van snelwegen zijn er dus nu al te veel. Ze blijven helaas door onderhoudskosten jaar in jaar uit op de begroting drukken. Zonde en een giga-verspilling van belastinggeld. Waarmee trouwens jarenlang flink wat goede zorg zou kunnen zijn betaald.


F.M. Boon Delft

'Verre' Achterhoek

Daar gaan we weer. Jonah Freud (de Verdieping, 27 december) beschrijft een kookboek van Nel Schellekens uit 'die verre Achterhoek'. Amsterdam, of zo men wil de Randstad, als het centrum van beschaving in dit land. Wat is dat toch, dat afstand scheppen tussen Randstad en de rest van Nederland. Amsterdam en Winterswijk liggen 167 km bij elkaar vandaan. Binnen twee uur rijden kun je in De Gulle Waard zitten eten.


Jan Draaijer Aalten

Zitten

In Tijd van 24 december schrijft Beatrijs 'U mag blij zijn dat zijn vrouw in een verpleeghuis zit'. Dat 'zitten' stuit ons tegen de borst, we zijn het wel vaker in Trouw tegengekomen. Wij vinden dat mensen ergens wonen, waar dan ook, behalve in de gevangenis. Daar zit je. Wij vinden dat door dit werkwoord de betreffende persoon en ook de verpleegkundigen en vrijwilligers van deze huizen tekort worden gedaan; die worden gedegradeerd tot oppassers, terwijl hier toch veel meer gevraagd wordt.


Dirk en Kunny Wieringa Winsum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden