lezersreacties

Conservatief Polen

Al bijna 50 jaar kom ik regelmatig in Polen en heb daar al veel gezien en meegemaakt, maar nog niet dat op zondag de grote kathedraal in Warschau voor een groot deel bezet is door hoge regeringsfunctionarissen en militairen. De directeur van het Poolse Verkeersbureau, Andrzej Pawluszek, beweert in reactie op een artikel van Ekke Overbeek dat het met de fascistische tendensen erg meevalt en dat je in Polen moet spreken van een conservatieve regering (Opinie, 1 juli). Misschien is dat waar, maar het is wel een conservatisme van een bedenkelijke soort. Dat kan in de richting gaan van nationalisme, patriottisme enz. Ik hoop dat ik ongelijk heb en de huidige regering zelfkritisch durft te zijn. Tot nu toe merk ik daar nog maar weinig van.

E. van der Wal Doorwerth

Waarom Spaanse werf?

Als regelmatige Texel-ganger las ik met belangstelling het verhaal over de groene veerboot 'Texelstroom' (de Verdieping, 5 juli). De moderne scheepsbouwtechnieken hebben een geavanceerd en energiezuinig schip opgeleverd 'dat 340 auto's, 40 meer dan de huidige veerboot' kan vervoeren. Er is rekening gehouden met de wensen van gebruikers. Ik mis daarbij echter een indicatie van het (toegenomen?) aantal zit- en staanplaatsen. Ook geen woord over de ontwerpers of over de keuze van de bouwers. Waarom een Spaanse werf? In Nederland kunnen we dit ongetwijfeld ook.

Abram Blaak Hoogezand

Elie Wiesel

David Bowie, Prince en Johan Cruijff kregen meerdere pagina's, Elie Wiesel drie kolommen (Trouw, 5 juli). Wie heeft voor de mensheid het meest betekend?

Albert van Hell Houten

Weidecoaches

Coaches moeten boeren weer leren hoe ze hun koeien weiden (Trouw, 4 juli). Grappig, maar niet zo praktisch bij de huidige weilanden. Boeren hoor ik vaak zeggen dat koeien boven de 15 graden al last hebben van hittestress. Ze zoeken dan de schaduw op. Bomen en houtwallen zijn echter bijna overal gesloopt in het moderne agrarisch landschap.

Die één miljoen euro voor de coaches kan staatssecretaris van Dam daarom beter bestemmen voor de aanleg van bomen en houtwallen. Winst voor de koeien en het landschap.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Niet netjes

Eerst Boris Johnson, nu Nigel Farage. Beiden hebben de Britse bevolking voorgehouden dat ze een beter leven zou krijgen als ze uit de EU zou stappen. Nu men hen heeft gevolgd en Brexit heeft gestemd, verdwijnen ze van het toneel. Wellicht beschaamd om de puinhoop die ze hebben gecreëerd. Anderen moeten hun rotzooi nu proberen op te ruimen. Niet netjes.

W.F.M. de Haes Dordrecht

Hardloper op slippers

Wat leuk, dacht ik bij het lezen vanhet artikel 'Hardlopen op school' (Trouw, 5 juli). Totdat ik de foto nog eens goed bekeek. Rechts vooraan rent een jongetje op teenslippers. Ik kreeg zo'n medelijden met hem. Wanneer is hij jarig, dan kan hij mooi sportschoenen als cadeau vragen. Of gaat de school dat regelen?

Theo Roelofs Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden