lezersreacties

Niet alleen links-rechts

'Het ontkennen van links-rechtsdenken in de politiek is een poging om het publieke debat te vertroebelen en te mystificeren', schrijft Herman Hooimeijer (Opinie, 3 februari) in zijn reactie op de column van Oomkes (Opinie, 1 februari). Het is maar hoe je het bekijkt. Want Oomkes ontkent niet zozeer dat er links-rechtsdenken bestaat. Hij signaleert in de eerste plaats dat mensen individueel inmiddels veel meer kanten op denken dan alleen volgens traditionele patronen. En dat lijkt me op zichzelf zeer positief. Want juist door veel verschillende kanten op te denken, kunnen we nieuwe oplossingen gaan zien. En dat kan het publieke debat juist verrijken en verhelderen.

Michiel Steffelaar Den Haag

undefined

Houding Zegveld misplaatst

Wat is er precies gebeurd in mei 1977 bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt? Is er volgens kapersnabestaande Uktolseja sprake van een executie? Deze treinkaping kan niet losgezien worden van de treinkaping bij Wijster in december 1975. De treinmachinist en twee passagiers werden toen in koelen bloede door de Molukkers gedood en uit de trein gegooid. Dát was pas een executie. Niet het optreden van de mariniers in een duistere trein onder hectische omstandigheden. 54 passagiers werden bijna 3 weken vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Wat zijn de gevolgen geweest voor deze mensen? Daar hoor ik Uktolseja en advocaat Zegveld niet over. Gezien tegen de achtergrond van beide gewelddadige kapingen is haar houding misplaatst.

R.W. Boer Zwijndrecht

undefined

Geven en nemen

Netanyahu geeft met zijn ene hand door de illegale 'buitenpost' Amona te laten ontruimen, en neemt met zijn andere hand door te beloven drieduizend nieuwe huizen in de nederzettingen te laten bouwen (Trouw, 2 februari). Wat een schizofrenie. Het maakt hem volslagen ongeloofwaardig.

Jan van Drie Oss

undefined

Trump wil opstand

Trump houdt zich aan zijn verkiezingsbeloftes, stelt Rob de Wijk vast (Opinie, 3 februari). Dat alleen al zou waarschuwing genoeg moeten zijn. Ieder besluit van Trump lokt reactie uit, welk besluit dan ook. En dat is waar het Trump & co om gaat: het uitlokken van reactie, liefst gewelddadige. Met zijn inreisverbod wil Trump opstand veroorzaken, om die vervolgens te kunnen neerslaan. Dat versterkt zijn positie. Zo kwam Poetin ook steeds vaster in het zadel. En ook Hitler, die democratisch werd gekozen, veroorzaakte steeds meer rellen die met harde hand werden neergeslagen. Volgens de Amerikaanse historicus Timothy Snyder zal het Amerikaanse Congres stappen moeten ondernemen om Trump af te zetten. En wel zo snel mogelijk. Want als deze man langer aan de macht blijft, zal het steeds moeilijker worden om hem te stoppen.

Hilda Schipper-Baptist Wirdum

undefined

Nepworst

Dion van Meel slaat de spijker op z'n kop (Opinie, 3 februari). Ik was dertig jaar schooldecaan en ik heb vele leerlingen zien sneuvelen die na het vmbo zo nodig naar de havo moesten doorstromen, 'want dan kun je meer'. Alsof 'meer' altijd beter is voor jou als persoon. Ik heb ook veel leerlingen meegemaakt die na een mooie mbo-opleiding zijn doorgestroomd naar hbo en later wo. En die mij nu nog laten weten dat ze dankbaar zijn voor hun mbo-traject en nu gelukkig zijn in een leuke, mooie baan. Wanneer staatssecretaris Dekker echt hart heeft voor jongeren zou hij deze besluiten niet nemen. Hij houdt mensen een worst voor, leuk voor de bühne, maar niet in het belang van de jongere. Iemand met een mbo-diploma heeft een geweldige toekomst. En een havodiploma is niet zaligmakend. Petrus vraagt er niet naar aan de hemelpoort.

John Dieleman Goes

undefined

Een bioloog onwaardig

Freek Vonk is er in zijn sensatiezucht weer in geslaagd alle publiciteit op zich gericht te krijgen. Ook Trouw (3 februari) doet daaraan mee door het publiceren van een foto waarin hij trots zijn verwondingen toont. In zijn zucht naar avontuur is kennelijk alles toegestaan: van het onverantwoord omgaan met dieren tot en met het in gevaar brengen van zijn eigen leven. Een bioloog onwaardig.

Ad van der Waals Leiden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden