lezersreacties

OM aan zet

Ik zal mijn stem nooit, maar dan ook nooit aan de heer Wilders of de PVV geven. Maar nu de heer Wilders zodanig wordt bedreigd dat hij geen campagne meer durft te voeren, moet het Openbaar Ministerie zijn werk doen. Dat wil zeggen: beroep instellen tegen het besluit van de rechter-commissaris van de Haagse rechtbank om een 'lekkende'' beveiligingsagent in voorlopige vrijheid te stellen. Alle zeilen moeten worden bijgezet om duidelijk te maken dat dit niet getolereerd wordt. Natuurlijk duurt zo een beroepsprocedure enige tijd; duidelijk moet echter zijn dat het Openbaar Ministerie er alles aan gelegen is om ons democratisch bestel de beste kans te geven om zo goed mogelijk te functioneren. Zeker in deze tijd. Het instellen van beroep geeft daarbij het juiste signaal.


Herman Woltering Ouderkerk aan de Amstel

Intimidatie

Echt schokkend, de cijfers over de intimidatie van vrouwen in Rotterdam (Ephimenco, 23 februari). Eén van mijn dochters studeert daar, nota bene criminologie, en zij kan de bevindingen helaas alleen maar bevestigen. Nog schokkender vind ik het dat ze er al aan gewend is dat jongens het fietspad blokkeren en hoer roepen. En ja, helaas zijn het altijd de zogenaamd lichtgetinte jongemannen. Ik ben voorstander van een samenleving waarin ruimte is voor culturele diversiteit. Maar hier word ik zo woedend van. Waarom kunnen die jongens vrouwen niet gewoon met rust laten? Wat gaat er om in die hoofden? Waar is het fout gegaan?


Ik weet niet of repressie in de vorm van strafbaarstelling de oplossing is. Het voordeel ervan is wel dat er een grens wordt getrokken. Maar eigenlijk zou ik ze het liefst een lesje leren met een welgemikte trap. En verder is het toch echt de verantwoordelijkheid van opvoeders en andere voorbeeldfiguren om duidelijk te maken dat intimidatie in elke vorm jegens wie dan ook volstrekt onacceptabel is.


Aline Kruit Valkenburg (L)

Goed begin

Als geen ander kan Stevo Akkerman (Trouw, 24 februari) de grote wereldproblemen, vanuit het verleden naar het heden toe, verhalend en beeldend beschrijven, ontroerend mooi.


Daaronder dan Pieter Geenen, in woord en beeld ons de weg weer wijzend naar 'hoop'. Dat kan je dag aan het begin al goed maken.


Jitske van der Meer Voorburg


Hyena's in Primark


Elisa Hermanides schrijft dat de arbeidsomstandigheden bij de goedkope kledingketen Primark zeer slecht zijn (Trouw, 21 februari). De werkomstandigheden zijn zonder twijfel beroerd, hier valt niet over te discussiëren. De schuld wordt echter toegekend aan het bedrijf, maar dit is alleen deels terecht. Wij laten het gebeuren, niet? De enige klachten zijn van de werknemers zelf gekomen. Dat liet mij het meest schrikken. Wij, de consumenten, zien deze omstandigheden en melden niks. Wij weten ook dat de winkel niet zo goedkoop zou zijn als ze het geld niet op andere uitgaven konden besparen. Dit is niet meer dan normaal voor een bedrijf dat, evenals de andere bedrijven, winst wil maken. Aangezien wij, de consumenten, als dolle hyena's hierop af hollen betekent dit alleen meer winst. Niemand maakt zich er zorgen om dat dit ten koste gaat van de normen en waarden van de meeste mensen, waaronder de normale arbeidsomstandigheden. Dit probleem moet bij de kern aangepakt worden, niet door te wijzen naar mogelijke boemannen. Gun de arme medewerkers toch hun slokje water.


Elena Oosterom Utrecht


Omgaan met de klok


In zijn artikel over punctueel leven geeft Pieter Pekelharing het protestantisme de schuld van ons omgaan met de klok (de Verdieping, 21 februari). Uiteraard, zou ik zeggen.. want alles tegenwoordig is de schuld van de religie en vooral het protestantisme. Voor mij liggen de dingen toch wat genuanceerder. Sinds het socialisme moet alles betaald worden en de werktijden stipt nageleefd. Als van tevoren aangegeven wordt hoe lang iets duurt, weet iedereen waar hij/zij zich aan moet houden. De afhalers houden niet van wachten, de schoonmaakploeg wil op tijd naar huis, etc. Ons materialisme kon wel eens onze klok bepalen.


Th. Deen-Heule Heemskerk


Stevo Akkerman en Pieter Geenen laten je dag al direct goed beginnen


lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden