lezersreacties

Aandelenlease

Naar aanleiding van het artikel met de kop 'Miljoenenclaim van aandelenleasers toegekend' (Trouw, 3 september) kun je niet zomaar stellen dat de problemen van de gedupeerden opgelost zijn. Zowel Dexia als Aegon laten de uitspraak door advocaten bestuderen. Dexia kwam al met de boodschap dat de gedupeerden zelf met bewijs moeten komen dat hun tussenpersoon niet bevoegd was om deze producten te verkopen. Dat zal dan per individueel geval in de rechtszaal moeten worden vastgesteld, aldus de bank. Een goede registratie van vergunningen en de Wet financiële dienstverlening zijn pas na het jaar 2000 tot stand gekomen. Hoe gaan al deze gedupeerden bewijzen dat hun tussenpersoon niet bevoegd was? Dexia gaf al aan dat een aantal zaken vermoedelijk al verjaard is. Genoeg reden voor Aegon en Dexia om deze langlopende aandelenlease-affaire nog langer te traineren. Wordt vervolgd.

Erwin Kloosterman Schagen

Gareel

De zorguitgaven zijn in het gareel, onder andere door het eigen risico waarvan een matigend effect uitgaat (Trouw, commentaar 8 september). Dat risico kun je vanuit verschillende perspectieven bezien. Trouw beziet vooral het financiële gareel. De situatie van iemand met een gering inkomen en een slechte gezondheid is een ander gareel. Dat leverde de afgelopen jaren, waarin het eigen risico fors steeg, nogal wat zorgmijders op. Over de hoogte van het eigen risico valt uiteraard te twisten, stelt Trouw, niet over het principe. Dat eerste wordt hoog tijd, dat tweede is mijns inziens ook geen uitgemaakte zaak. Schaf dat eigen risico toch af en maak de zorgpremie variabel naar inkomen én vermogen, het gareel van solidariteit.

Gerhard Kruizinga Dalfsen

Veel beloven

Partijprogramma's beloven veel, maar maken ze het ook waar? Het liefst zag ik in de aanloop naar nieuwe verkiezingen het oude verkiezingsprogramma met daarnaast een overzicht van wat de partij daarvan heeft waargemaakt. Wanneer we dat aan de politieke partijen zelf overlaten, vrees ik dat ons een te rooskleurig resultaat voorgespiegeld wordt. Wellicht een uitdaging voor Trouw, al dan niet in samenwerking met andere kwaliteitskranten, om iets dergelijks te realiseren?

Leen Doorduin Eindhoven

Les in democratie

'Als maatregelen die ingaan tegen de Grondwet en mensenrechten in het programma staan van de partij die wellicht de grootste partij van Nederland wordt, is zwijgen niet voldoende', schrijven Pieter ten Broeke en Britt Krabbe terecht (Opinie, 8 september). Democratie is een kwetsbaar goed in de wereld van vandaag. In landen niet zover van ons vandaan, zoals Rusland, Hongarije en Turkije, lijkt een groot deel van de bevolking meer te voelen voor een sterke man dan voor democratische waarden. Democratie moet je leren en onderhouden. Op school moet het een verplicht vak zijn. En zoals er een reclamecode is, zou er ook een programmacode moeten zijn in de politiek. Zo zou een partijprogramma niets mogen bevatten dat tegen de Grondwet indruist. Verder zou een politieke partij om de zoveel tijd verplicht een ledenvergadering moeten houden. En vervolgens moet de referendumwet zo worden bijgesteld dat 75 procent opkomst bij een referendum voorwaardelijk is.

Henri Stroet Landsmeer

Bijzonder onderwijs

Waarschijnlijk zou er minder gedoe zijn geweest met islamitische scholen als indertijd het advies van Bolkestein was opgevolgd. Hij was van mening dat bijzondere scholen niet voor deze groepering waren bestemd. Het voorrecht van bijzonder onderwijs was een duur bevochten overwinning voor christelijk Nederland. Alle latere nieuwkomers konden onderdak vinden bij het openbaar onderwijs, waar immers ook oriëntatielessen op de wereldgodsdiensten worden gegeven. Rutte heeft overigens in mijn beleving met het verfoeien van de term multiculturele samenleving aangegeven dat we leven in een multi-etnische maatschappij, waar we één cultuur kennen, namelijk de Nederlandse, West-Europese cultuur.

Wim de Zeeuw Zetten

Korrel zout

Wie zegt dat hij weet hoe het echt zit, moet diep worden gewantrouwd, schrijft Rob de Wijk (Trouw, 9 september). Beter lijkt mij: wie zegt dat hij weet hoe het echt zit, moet met een korrel zout genomen worden. Hij geeft blijk van grote naïviteit en desinteresse in andere mensen en de wereld om zich heen. Ik vind het zorgwekkend dat dergelijke mensen echter vaak noch gewantrouwd, noch met een korrel zout genomen worden. Want dat leidt tot gevaarlijke ontwikkelingen.

Michiel Steffelaar Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden