lezersreacties

Wapenen tegen verkeerd beeld

Met grote interesse het artikel 'In gesprek met de vijand' gelezen (Verdieping, 5 april). Natascha van Weezel en haar collega Anne-Maria gaan in gesprek met jonge mensen, die vergiftigd zijn door een op angst gestoelde ideologie van de volwassenenwereld. Dat is geen sinecure. Ze hielden het vol. Dit vraagt moed. Wij hebben grote waardering en respect voor de manier waarop deze beide vrouwen dit deden. Wij leven in een samenleving vol alternatieve feiten, vooroordelen. Wij roepen alle weldenkende volwassenen op in het voetspoor te gaan van Natascha en Anne-Maria. Op de vraag hoe we ons tegen verkeerde beeldvorming kunnen wapenen, gaf Norman Solomon het volgende antwoord: Koester de taal, verzet je, geloof in de waarheid, maak oogcontact, praat met elkaar, lees lange artikelen, ga op onderzoek, kijk zelf hoe het zit.

André de Leeuw en Gerda vd Heuvel Amsterdam

undefined

Glimlach bij Klein Verslag

Wat zou het mooi zijn als Ineke Praag (Lezersreacties, 6 april) nog één keer het Klein Verslag van Wim Boevink zou lezen. Als ze zonder vooroordeel zou kunnen kijken naar die man met zijn koffiefilter. Die man die met een lege blik contactloos afrekent. De man die zag hoe twee dames contact-vol en

tijd-loos werden geholpen door een kassamevrouw. Ik gun mevrouw Praag van harte dezelfde vertedering en glimlach die dit Klein Verslag mij gaf.

André Lensink Leiden

undefined

Leenmodel voor Afrika

Stop vooral niet met directe ontwikkelingshulp, bepleit Adri Vermeer ( Opinie, 5 april). "Maar dan wel met betrokkenheid van de lokale bevolking", stelt hij. Helemaal eens! Alleen ontbreekt een verwijzing naar het leenmodel, dat precies aansluit bij ontwikkelingssamenwerking. Oikocredit, een wereldwijde coöperatie gevestigd in Amersfoort, heeft meer dan een miljard euro uitstaan bij microfinancieringsinstellingen en coöperaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Groepen die bij gewone banken niet terechtkunnen. Het geld is ingeleend door kerkelijke organisaties en particulieren. Er worden indirect 46 miljoen mensen bereikt, die hierdoor werk hebben en ook de dokter en het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Ze hebben geen prikkel om hierheen te migreren.

Coen Zuidema Alphen aan den Rijn

undefined

Maak je woorden waar

Geertje van Hooijdonk schrijft indringend over de noodzaak het aardgas vaarwel te zeggen, mede namens onder meer ceo Jagersma van Syntrus Achmea. Nu woon ik in een huurwoningencomplex van Syntrus Achmea. Prachtige woningen. Maar tot mijn verbazing uitgerust met gaspitten om op te koken. Veilig? Duurzaam? Toekomstbestendig? In tegenstelling tot woningeigenaren hebben huurders geen invloed op dit soort keuzes. Niets had de verhuurder/eigenaar in de weg gestaan om te kiezen voor gasloos koken. Maak wat je in de krant zegt ook waar.

Bob Vink Leiden

undefined

Wapens de wereld uit

Geschrokken van het artikel dat Europese wapens naar Saudi-Arabië blijven stromen (Trouw, 5 april). Ik wist niet dat het zo erg was. Vanaf van vandaag, wapens de wereld uit.

M.S.Pijpers -Cornelis Rijswijk

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden