lezersreacties

Pensioen over 60 jaar

Voor staatssecretaris Klijnsma is het onaanvaardbaar dat er, indien een hogere rekenrente (bijvoorbeeld 4 procent) zou worden gehanteerd, voor mensen geboren ná 2012, 15 tot 31 procent minder pensioen beschikbaar zou zijn (Trouw, 31 januari). Het CPB kan echter geen zinnig woord zeggen over wat de werkelijke rente zal gaan doen en al zeker niet over 60 jaar. Over 60 jaar kan de werkelijke rente dus net zo goed wél 4 procent of hoger zijn. Moeten de huidige gepensioneerden dus nu maar blijven inleveren omdat onze kindertjes van nu zo mogelijk, eventueel, over ruim 60 jaar minder pensioen hebben? Mevrouw Klijnsma: er was een tijd dat u realistischer handelde.


J.H. Kraan Ruurlo

Zelfbeschikking

Huisarts Els Stokker schetst in Trouw van 31 januari het dilemma van euthanasie bij dementie. De wilsbekwame mens met beginnende dementie zou met het vooruitzicht van het verval aan het criterium van ondraaglijk lijden kunnen voldoen en voor euthanasie in aanmerking komen. Maar afscheid nemen van een nog waardevol leven is niet reëel. Uitstel tot de dementie geleid heeft tot wilsonbekwaamheid zou, en nu komt het, de zelfbeschikking overlaten aan een ander mens (familie, zorgverleners); 'een tegenstrijdigheid in zichzelf'. Hier zit nou net de crux. De wilsonbekwame gedementeerde zelf is immers ook 'een ander mens' dan degene die wilsbekwaam besloten had dit levenseinde niet te willen. Niets doen betekent dus net zo hard dat we de zelfbeschikking overlaten aan een ander mens.


Steven de Bie Leiden

Met rust laten

"We leven nu ruim een week met Donald Trump", aldus het commentaar van Trouw van 31 januari. Zeg dat wel. En we worden vrijwel van minuut tot minuut paginabreed op de hoogte gehouden. Mag ik zeggen dat ik er wel een beetje genoeg van heb? Het is de gewoonte een nieuwe president de eerste honderd dagen met rust te laten. Om zich in te werken, te profileren. Nu ontbreekt het bij Trump niet aan profiel, maar ik zou zeggen: laat hem en, althans in Trouw, ons even met rust. Kan hij zich gewoon verder in de nesten werken. En wij merken het wel.


J.S. Ridderbos Leusden

Verkiezingsbeloftes

Donald Trump voert nu gewoon zijn kiezersbeloftes uit. Men had gedacht of gehoopt dat Trump zich nog wel zou aanpassen, maar dat zou nu juist kiezersbedrog zijn. We zijn het helemaal niet gewend dat een gekozen leider ook daadwerkelijk zijn verkiezingsbeloftes nakomt. Ik wil alleen maar refereren aan geen cent meer voor Griekenland of 1000 euro voor iedere werknemer. Ik geloof alleen Trump nog.


Angelo de Groot Leiden

Manke vergelijking

Volgens mij gaat de vergelijking van lezer Cornelis Muusse (Lezersbrieven, 31 januari) wel een beetje mank met de manier waarop Donald Trump buitenlanders weert. Heel logisch dat er enige formaliteiten gedaan moeten worden als iemand uit een ander land hier op bezoek komt. Nooit gehoord dat mensen uit Latijns-Amerika hier het land niet in mogen.


Janny Hartman-Jansen Putten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden