lezersreacties

Politieke estafette

Wat een prachtige voorzet in lezersreacties om verkiezingsdebatten meer te richten op het haalbare (Opinie, 14 februari). De gedroomde aanpak. Ik geloof allang niet meer in (domme) politiek, des te meer in slimme synergie. Het zal een historische uitzending worden als de vijf partijen van het tv-debat tevoren met elkaar afspreken dat ze zich niet tegen elkaar afzetten, maar een aantal landelijke problemen bij de kop nemen en uitspreken hoe ieder van hen aan de oplossing gaat bijdragen. Elkaar aankijken, aanvullen, een appèl doen op elkaars sterke kanten. Tegengestelde waarden en belangen benoemen en zich daar samen over buigen. Zo'n coalitie zou wel eens overdonderend veel stemmen kunnen krijgen - en kan laten zien dat 'polderen' zich niet in een moeras vol compromissen afspeelt, maar op een estafettebaan waar door krachtenbundeling het hele team wint.

Paulus B. Morssink Middelstum

undefined

Duidelijkheid over ADHD

Hartelijk bedankt mevrouw Hoogman van het Radboud Umc voor uw onderzoek dat duidelijkheid brengt over ADHD, 'gewoon een hersenziekte' (Trouw, 16 februari). Het geeft mij erkenning en kennis. Het is geen opvoedingsfout, geen aanstellerij, maar een levensecht probleem met alle gevolgen die ik in mijn persoonlijk leven meemaak.

Anna Kuitenbrouwer Utrecht

undefined

Huurdersmarkt in vernieling

De huurwoningenmarkt is door deze regering, gesteund door gedogende oppositiepartijen zoals D66, SGP en CU, de vernieling in geholpen (Opinie, 15 februari). Directeur Paping van de Woonbond bevestigt, en hij niet alleen in de afgelopen jaren, waartoe de afschuwelijke verhuurdersheffing, heeft geleid. De VVD heeft haar doel bereikt - de schatkist extra vullen - de rekening wordt betaald door de huurders via hoge huuraanpassingen. Aan de kiezers nu de kans om dit beleid af te straffen door niet weer te stemmen op de partijen die hiervoor verantwoordelijk zijn geweest. Zodat een nieuwe regering deze ziekmakende belastingheffing kan opheffen en de woningcorporaties weer volop sociale huurwoningen kunnen verhuren in plaats van huizen aan buitenlandse investeerders verkopen.

J. Scholte Castricum

undefined

Meer gewicht voor huwelijk

Hoewel 78 jaar oud en 55 jaar getrouwd herken ik de werkelijkheid beschreven door Liesbeth Schipper over scheidingen die niet goed eindigen (Opinie, 9 februari). Enige tijd was ik ambtenaar van de burgerlijke stand, zag vele gelukkige paren het stadhuis verlaten en kreeg steeds vaker het gevoel dat een en ander niet meer klopt. Meer aandacht is nodig voor het gewicht van een verbintenis.

Liesbeth de Nes Haulerwijk

undefined

Ga in de politiek

Klagen dat stemmen weinig oplevert (Ephimenco, 16 februari) snijdt geen hout: wie wat wil betekenen, moet zich richten op het passief kiesrecht. Als je zo graag directe invloed uit wilt oefenen op coalitievorming en beleid, wel, dat staat iedereen vrij. En als politicus worden te veel is gevraagd, kun je altijd nog binnen een politieke partij proberen je ideeën te verkopen.

Martijn Smit Utrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden