lezersreacties

Versnietsen

Harry Wegdam uit Ede stelt voor om, naast 'fietsen' het werkwoord 'ele-fietsen' te introduceren (Opinie, 14 juni). Dit om te voorkomen dat hij op het verkeerde been wordt gezet. Nu begrijp ik dat Harry Wegdam zelf beschikt over een fiets met 3 versnellingen.

Ik stel voor het fietsen met behulp van een versnelling 'versnietsen' te noemen. Dit om misverstanden te voorkomen. "..Harry Wegdam uit Ede heeft zaterdag 4 km versnietst..."

Simon Velzeboer Nieuwegein

Echt gefietst

Wat een onzin te beweren dat fietsen op een elektrische fiets geen fietsen is.

Natuurlijk kun je, als het nodig is, de ondersteuning op 'hoog' zetten, maar ik zelf fiets altijd met een lichte ondersteuning, en dan moet ik goed meetrappen. Je moet zelfs altijd meetrappen.

In het bos, tegen een heuveltje op, zet ik hem altijd een moment hoog. Heel prettig als je 83 bent en hartpatiënt. Als ik dan 20 kilometer gefietst heb, heb ik echt gefietst hoor.

Janny Hartman Jansen Putten

Onvolkomen

Frits de Lange gaat in zijn bijdrage 'En God sprak: Ik besta niet' uit van zijn strikt subjectief algemeen beredeneerd geloof (Letter&Geest 11 juni). Zijn goed recht, maar volgens hij maakt hij een denkfout. Geloven als een kind is een gave, die hij blijkbaar niet bezit. Vele Christenen putten troost, hoop en bemoediging uit hun geloof, waarbij ook God een wezenlijke rol speelt.

Wie zijn wij om ons te laten beheersen, zo niet te laten gijzelen door twijfel, zoals De Lange uitdraagt. Liever willen we in deze onzekere tijden in het geloven gesterkt worden. Onvolkomen is ons weten en kennen, ook van Frits de Lange.

Hans Nieboer Vroomshoop

Onderzoek nodig

Goed dat er voor mensen met autisme steeds meer aandacht komt (Trouw, 13 juni). In de berichten in de media wordt gesuggereerd dat de diagnose 'autisme' een hard gegeven is. Dat is niet zo. Het gaat (net als bijvoorbeeld bij ADHD) om een combinatie van verschijnselen die men samen de naam 'autisme' geeft. Die diagnose kan alleen door een deskundige worden gesteld aan de hand van de zogenoemde DSM (een internationale indeling).

Er zijn mensen die autistisch gedrag laten zien: verschijnselen die op het eerste oog kunnen passen bij autisme. Dat kan bij specifiek daarop gerichte coaching verdwijnen. We zien dat bijvoorbeeld wel eens bij zeer intelligente mensen, die niet goed kunnen omgaan met hun 'anders' zijn.

Uitleg over hoogbegaafdheid en leren hiermee effectiever om te gaan, doet de gedragingen, die men autistisch noemde, dan verdwijnen. Goed onderzoek hiernaar is dringend nodig!

Noks Nauta Delft

Economische crisis

Men tast nog in het duister over het stijgende aantal 'stapelaars' (Trouw, 14 juni). Zou het niet zo kunnen zijn dat de economische crisis leerlingen heeft gemotiveerd om door te leren? Ik denk dat ouders daar zeker op aangedrongen zullen hebben. Liever nog een paar jaar naar school, waarna er hopelijk meer banen zijn en ook betere kansen op de arbeidsmarkt.

Anneke Tulp Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden