lezersreacties

Slaaf van de Geldgod

Helemaal eens met Peter-Ben Smit, één der genomineerde theologen tijdens de Nacht van de Theologie. Of God bestaat is volgens hem een overgewaardeerde vraag (Trouw, 24 juni). Onder 'goden' in overdrachtelijke zin verstaat hij zaken als geld, schoonheid en carrière-idealen. Wat het geld betreft viel mij het volgende op in uw krant. Een paar dagen na het verhaal van Frits de Lange over het bestaan van God stond er een mooi interview in met de Australische filosoof en bio-ethicus Peter Singer (Trouw, 14 juni). Hij stelde ons voor allemaal 10 procent van ons inkomen (minima, mensen met bijstand, enzovoort uitgezonderd) in te leveren om de armoede de wereld uit te helpen. Zelf geeft hij 25 procent. Hierop werd nauwelijks of niet gereageerd. Het bleef opvallend stil terwijl aan de reacties over het bestaan van God geen einde komt. Zijn wij dan toch meer slaaf van Mammon, de 'Geldgod', dan wij denken?

E. van der Wal Doorwerth

undefined

Gebruik Brexit goed

De anti-Europese stemming die op dit moment door Europa waart, legt een gebrek aan leiderschap bloot van de politieke leiding. Zolang deze er niet in slaagt om de achterban te overtuigen van nut én noodzaak van het Europese project, zal een groot deel van die achterban zijn oren laten hangen naar goedkope anti-Europese retoriek.

Kritiek op de Brusselse bureaucratie? Schaf het maandelijks terugkerende Straatsburg-circus af en laat zien dat je als politiek de breed gedragen kritiek van de Europese burgers daarop hebt begrepen.

Hak die knoop nu eindelijk eens door en laat zien dat je zo'n geldverslindend stuk bureaucratie kunt opruimen. Laat de besparing zien in tijd en geld. Toon intussen begrip voor de Franse positie door ze elders te compenseren. Maar gebruik de Brexit alsjeblieft voor iets positiefs!

Paul Blacquière Borne

undefined

Aanvulling op democratie?

Redenen die ik hoorde om voor een Brexit te stemmen. De een stemde tegen Europa omdat hij mijnheer Cameron een akelige man vond, de ander omdat er door de overheid in Londen nooit wat gedaan werd aan de wateroverlast in zijn gebied. Weer iemand anders had een enorme hekel aan de bankwereld. Nog een reden: ik weet het ook niet precies, dus ik heb tegen gestemd. En tenslotte: ik heb maar tegen gestemd omdat ik dacht dat de voorstemmers toch wel in de meerderheid zouden zijn. De laatste persoon voegde er nog aan toe dat hij zich nu toch wel zorgen maakte. Is er nog een weldenkende persoon te vinden die oprecht gaat beweren dat een referendum een welkome aanvulling op de democratie is??

Frank Hendriks Nijmegen

undefined

Gevaarlijk nationalisme

Geert Wilders en zijn PVV willen een referendum over een vertrek van Nederland uit de EU (Trouw, 25 juni). Hij noemt het een 'bevrijding' uit de EU. Overal in Europa klinkt tegenwoordig deze gevaarlijke roep om meer aandacht voor eigen volk en eigen natie. Gevaarlijk omdat Europeanen kunnen weten waar deze lokroep toe leidt. Hiervoor hoeven ze niet eens zo ver terug te gaan in de tijd. In het voormalige Joegoslavië leidde nationalisme eind vorige eeuw tot een allesverwoestende oorlog. Voor het uiteenvallen van dit land leefde men betrekkelijk vreedzaam met elkaar. Dat moeten we koste wat het kost zien te voorkomen.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

undefined

Heel gevoelig

Misschien dat Beatrijs Ritsema toch iets te ondoordacht haar mening geeft over het al dan niet vernoemen van een kind (Tijd, 25 juni). Ze gaat er aan voorbij dat het vernoemen heel gevoelig kan liggen voor families. Het is ook zo dat als je eerst gaat vernoemen en bij het volgende kind niet, degene die aan de beurt is zich gepasseerd voelt en daarover heel teleurgesteld kan zijn.

Ik spreek uit ervaring. In mijn familie heeft het (niet) vernoemen tot grote ruzies geleid. Wij hebben zelf daardoor besloten om onze kinderen niet te vernoemen. Maar dan ben je consequent en niet de ene keer wel en de andere keer niet.

Froukje Hippe Boerma Assen

Bevoorrechte grootouders

Wat een zielig verhaal en dan bedoel ik de reactie van de ouders van de moeder die haar kind niet vernoemt. Je dochter baart een mooie gezonde baby en jij bent gekwetst omdat je niet vernoemd bent. Ik zou deze grootouders willen vragen: "Gaat het om jullie of om het geluk van je kinderen en kleinkind?" Geniet ervan dat je zo bevoorrecht bent om weer een kleinkind in je armen te mogen sluiten! Nu mis je al de start van dit kleine mensje. Te gek voor woorden!

Truus Groothuis Culemborg

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden