lezersreacties

Pick-up

Peter van der Lint laat een cd van het oratorium 'Jephtha' uit Australië komen (Trouw, 10 december). Zo kan het natuurlijk, maar ik vond zijn aanpak eerlijk gezegd een beetje ingewikkeld. Is hij nou echt niet op het idee gekomen om een nieuwe pick-up te kopen? Uit ervaring kan ik hem vertellen dat het bijzonder leuk is; ook mijn plaatcollectie heeft nu een tweede leven. Misschien een idee voor je volgende verjaardag, Peter?

Luuk Lodder Woerden

undefined

Brullen aan de zijlijn

Geert Wilders is veroordeeld wegens groepsbelediging. En beledigen kan hij. Jan Roos spreekt van een zwarte dag (Trouw, 10 december). Hij vindt dat politiek in het parlement plaats moet vinden, niet in de rechtbank. Hij zou gelijk hebben als Wilders politiek bedreef. Maar dat is niet zo. Politiek is samen hard werken aan oplossingen voor problemen. Net zo lang praten over en werken aan een vraagstuk tot er een oplossing uitrolt die goed is voor zo veel mogelijk mensen. Wilders doet aan dit spel niet mee. Hij is eerder een spelbederver en nu heeft hij een gele kaart gekregen. De hooligans onder zijn volgelingen roeren zich. Wat gaan ze doen als hij in maart een rode kaart krijgt? Als je mee wilt spelen, moet je je aan de regels houden. Tenzij je natuurlijk liever blijft brullen aan de zijlijn.

Arie Theisens Zeist

undefined

Neprechtbank

Wanneer straks in maart blijkt dat de PVV een serieuze onderhandelingspartner wordt bij de vorming van een nieuw kabinet, dan zijn we in een absurde situatie terechtgekomen. De leider van die partij heeft immers herhaaldelijk blijk gegeven van zijn minachting voor het fundament van onze democratische staatsinrichting: de trias politica. In zijn optiek is niet alleen de wetgevende macht een instelling die er niet toe doet (een nepparlement), maar ook de rechterlijke macht heeft, gezien de afloop van het recente strafproces, voor hem geen enkele waarde (een neprechtbank). Wilders wil graag premier van Nederland worden. Ik zou van hem willen weten wat zijn alternatief is voor de trias politica.

Per Schuitemaker Hoorn

undefined

Theater

Het is jammer dat de Marokkanen in Nederland zich zo door Wilders hebben laten opjutten en aangifte hebben gedaan. In al zijn optreden speelt hij immers duidelijk theater, het gaat hem alleen om de macht. Als hij eerlijk voor zichzelf is, zal hij dat ook moeten toegeven. Daarom moet men dat allemaal niet zo serieus nemen, ook de rechtbank niet. Natuurlijk mag hij niet alles zomaar zeggen, maar omdat het gespeeld theater is, kun je hem beter laten praten en er zo weinig mogelijk op reageren. Met alle spektakel eromheen zijn we nu veel verder van huis: Wilders heeft een prachtig propagandaforum geschapen, waardoor misschien veel eenvoudige kiezers verleid worden straks op hem te stemmen. En dat zou wel erg vervelend zijn voor ons land.

Piet Faber Bennekom

undefined

Kerstborrel

Van harte sluit ik mij aan bij het gevoel van de kaakchirurg en bij het advies van Beatrijs bij 'Beste Een exclusief kerstontbijt' (Tijd, 10 december), waar de co-assistenten niet welkom zijn bij het kerstontbijt. Al jaren vieren wij tot grote tevredenheid van iedereen de kerstborrel met diner met collegae, personeel én co-assistenten met een gevulde envelop, omdat dit aansluit bij de kerstgedachte en niemand uitsluit. Die uitsluiting vertegenwoordigt volgens mij namelijk een veel bredere, negatieve, onwenselijke en gesloten sfeer. Bovendien worden de co-assistenten later je directe collegae die het vak moeten leren, maar die zeker ook moet worden getoond hoe je met elkaar omgaat op de afdeling. Het niet uitnodigen draagt bij aan een slecht imago voor deze polikliniek, want dit gaat rond onder alle co-assistenten en is later een goede reden om daar niet te gaan werken.

Ronald Laeijendecker dermatoloog, Albert Schweitzer ziekenhuis te Dordrecht

undefined

Leven dat tot rust komt

In het interessante artikel van Willem Schoonen over de oorsprong van het leven (Trouw, 10 december) staat, in een citaat: 'Leven, dat zijn elektronen op zoek naar een plaats om tot rust te komen'. Dat deed mij denken aan het volgende (bekorte) citaat uit een preek van Meister Eckhart (vertaling C.O. Jellema): 'Als men mij vroeg om kort en bondig te verklaren waar de Schepper op uit was bij het scheppen van alle schepselen, dan zou ik zeggen: rust. (...) En vroeg men mij ten slotte wat alle schepselen in al hun natuurlijke verlangens en bewegingen zoeken, ik zou antwoorden: rust.'

Adriaan van Oosten Zutphen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden