lezersreacties

Frieten uit Vlissingen

P. Dobbelaar vult het Letter&Geest-stuk over frieten aan met de mededeling dat de eerste frieten (in Nederland) gebakken werden in Vlissingen door Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog (Lezersreacties, 15 november). Voor mijn spreekbeurt in groep 5 heb ik vorig jaar onderzoek gedaan en op pagina 4 van de Vlissingse Courant van 1 oktober 1897 een advertentie van Hotel Bellevue gevonden: "ALLE ZONDAG-AVONDEN TE BEKOMEN: PATATES FRITES. (à la Russe.)"

Simon van der Kooy Gouda

Kernwapens nodig?

Het stond verscholen op de voorpagina: 'Om kernmacht Rusland af te schrikken zijn ook nucleaire wapens nodig' (Trouw, 16 november). Als een neutrale, bewezen, door iedereen gedeelde vaststelling. De Tweede Kamer denkt daar inmiddels anders over: die heeft besloten dat Nederland af moet van de kernwapens op haar grondgebied. De Nederlandse regering heeft een eerste stapje die kant op gezet: ze stemde niet meer tegen een motie in de VN die om afschaffing van kernwapens vroeg, maar onthield zich van stemming. Er is van alles in beweging. De hoogste tijd dus om de aanwezigheid van kernwapens niet meer als vaststaand feit te presenteren.

Harry Pals Utrecht

Oekraïne

Men moet niet alle tegenstanders van het Oekraïne-verdrag op één grote anti-EU hoop gooien. Zelf stemde ik bij het referendum tegen het verdrag vanwege de suggestie van militaire samenwerking en toekomstig EU-lidmaatschap. Met het geitenpaadje van premier Rutte, dat deze opties uitsluit, zou ik voor het verdrag stemmen. Misschien kan het CDA in zijn stemgedrag ook rekening houden met burgers zoals ik.

Egbert Boeker Amsterdam

Naargeestige Van Gogh

Kunstkenner ben ik beslist niet, maar volgens mij zijn de nieuw opgedoken tekeningen niet van Van Gogh. Van een madeliefje wist hij nog iets naargeestigs te maken. Deze werken missen die deprimerende uitwerking die zijn schilderijen altijd op mij hebben.

A. Drijver Voorburg

Rutte meet met twee maten

Minister Van der Steur mag zijn zakelijk belang in Antiquariaat Van der Steur van premier Rutte behouden (Trouw, 15 november). Dit omdat de belangen niet conflicterend zijn met het ministerschap. Onderwijl kan ik mij niet voorstellen dat het verschrikkelijk ingewikkeld is voor Van der Steur om simpelweg tegen zijn vennoten te zeggen dat hij tijdelijk uit het familiebedrijf stapt. Wat onze premier doet is meten met twee maten.

J.P.W. de Vries Amsterdam

Meer middelen

Ooit adopteerden wij zelf een kind in het derdewereldland waar we toen werkten. Zowel ondanks als dankzij die ervaring sta ik neutraal ten aanzien van de wenselijkheid van interlandelijke adoptie. Ik zou graag een artikel lezen waarin wordt uitgelegd hoe door het stoppen met interlandelijke adoptie meer middelen beschikbaar komen voor het helpen van gezinnen in de herkomstlanden. Dat verband wordt wel steeds gesuggereerd, maar nergens aannemelijk gemaakt tot nu toe.

T. H. Nap Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden