lezersreacties

Springlevend

Artikelen over Hemingway zijn nooit lang genoeg, ook niet het stuk van Rob Schouten (9 juli). Hierin stelt hij de vraag: Lezen we Hemingways boeken nog wel? Ik geloof dat zeker, alleen al omdat de schrijver alive and well is in het stadje waar hij doodging, Ketchum, Idaho. Daar vindt jaarlijks een Ernest Hemingway-festival plaats 'Hemingway and Nature'. Op het programma staat deze keer o.a. een lezing van Suzanne del Gizzo, redacteur van The Hemingway Review, een blad dat al 36 jaar bestaat - en dat elke zes maanden wereldwijd wordt verspreid. Misschien dat jongere generaties Hemingway minder lezen, springlevend is deze schrijver nog steeds.

Julie Duijker Abcoude

Opduikredactie

Het is een aardig initiatief van de redactie van Trouw, die telkens een weekje ergens op Engelse wijze opduikt. Dan popt zo'n redactie blijkbaar up. Waarom dat in het Engels moet is me een raadsel. Ik stel voor: de opduikredactie van Trouw (die lang geleden onderduikredactie was).

Silvester van der Pol Ede

Millimeterwerk

Het aantal transplantaties neemt af, luidt een waarschuwing aan de Tweede Kamer (Trouw, 9 juli). Voor mij betekende transplantatie van 1/3 millimeter van een donorhoornvlies onlangs het verschil tussen zien en niet-zien. Een geschenk van onschatbare waarde dat dank zij een vernuftige ingreep door een kundig specialist in een academisch ziekenhuis werd gerealiseerd. Wel na vele maanden wachttijd.

Meestal wordt bij transplantatie aan grote organen als hart en longen gedacht. Maar ook 'millimeterwerk' kan een enorm positieve impact op iemands leven hebben. Een vraag die mij bezighoudt: hoe reageren degenen die tegen transplantatie zijn als zij zelf gered kunnen worden door een donor?

Lenie Bakker-van Ast Groesbeek

Karig uurloon

Bestuurder Rob van Dam van zorginstelling Careyn werkt heel veel en hard en verdient(?) daarmee ongeveer het tienvoudige van de mensen aan het bed (Trouw, 9 juli). Hij noemt het zelf: voor een karig uurloon. Wat zegt dat over de mensen aan het bed? Werken die niet hard? En waarom verdienen zij dan ongeveer één tiende van zijn salaris? Hoe hij deze kromme situatie met zijn geweten in overeenstemming kan brengen, is mij een raadsel. Wie worden hier eigenlijk geschoffeerd?

Hans van 't Leven Kruiningen

Aboutaleb, doe het niet

Dertien PvdA-burgemeesters deden eind vorige week een beroep op Ahmed Aboutaleb om zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van de PvdA.

Een aantal gewaardeerde PvdA-burgemeesters is eerder in die val getrapt: André van der Louw en Bram Peper.

In Den Haag maakten ze niet veel klaar, ofwel omdat daar de PvdA niet meer aan de macht was, ofwel omdat bleek dat bestuurder-zijn iets anders is als vertegenwoordiger-zijn. Het laatste zei Job Cohen, ervaringsdeskundige, recentelijk nog op tv: voor die twee soorten functies zijn totaal andere kwaliteiten nodig. Een prima bestuurder hoeft nog geen geslaagde politicus te zijn!

Daarom mijn oproep aan Aboutaleb: Blijft u zich alstublieft inzetten voor het beleid dat ontwikkeld wordt door de gezamenlijke grote steden: menselijker, pragmatischer en praktischer dan wat de Haagse politiek bedenkt.

Liebje Hoekendijk Bussum

Respectloze kop

'Eenling neemt politie VS te grazen', wat een respectloze kop (Trouw, 9 juli). Iemand te grazen nemen associeer ik met iemand eens lekker voor de gek houden; of met, zeer actueel, een voetbalteam met onverwachte overmacht uitschakelen. Maar deze zegswijze is in mijn ogen volstrekt ongepast wanneer we het over moord hebben.

Magda Bootsma Groningen

Economistisch

Het kabinet-Rutte II draagt bij aan stabiliteit, las ik in het commentaar (Opinie, 8 juli). Pardon? De zorg wordt uitgekleed (bijvoorbeeld de schrijnende situatie rond de thuiszorg), qua duurzaamheid loopt Nederland hopeloos achter, de ouderen moeten financieel te veel bijdragen, nota bene degenen die het land opgebouwd hebben etc. Is Trouw 'economistisch' geworden en heeft de krant het sociaal-christelijk denken verlaten?

H. Baljet Zeist

Volwassen

Met je volwassen werkende zoon én zijn vriendin naar Bali, daar snap ik als moeder van drie twintigers niets van (Trouw, 9 juli). Hij vindt zelf dat hij op eigen benen staat, maar ik lees nergens dat hij en zijn vriendin bijdragen aan de kosten van dit fraaie tripje.

A. Drijver Voorburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden