lezersreacties

Syrië

Abrahms heeft volkomen gelijk als hij stelt (Trouw, 20 oktober) dat de enige manier om de strijd in Syrië te beslechten samenwerking met Rusland is. Hij had er bij kunnen zeggen dat Rusland daartoe bereid was. Begin september sloten de ministers van buitenlandse zaken van de VS (gesteund door Obama) en Rusland een akkoord waarbij militaire informatie zou worden uitgewisseld en de terroristen samen bestreden. De Amerikaanse minister van defensie weigerde dat uit te voeren en schoffeerde dus niet alleen zijn collega maar ook de Amerikaanse president. Geen wonder dat de Russen het dan maar alleen gaan doen.

Egbert Boeker Amsterdam

undefined

Pekelder

Wat een ontroerend, liefdevol en mooi verwoord Klein Verslag van Willem Pekelder (Terug naar Oegstgeest, 19 oktober). Dank hiervoor.

Hannah van Baars Oud-Beijerland

undefined

Democratische Wilders

Paul Teule en Bastiaan Rijpkema (Religie & Filosofie, 20 oktober) discussiëren over de vraag of Geert Wilders antidemocratisch is. De vraag is misleidend. Natuurlijk is Wilders een democraat; via de parlementaire weg probeert hij steun te vergaren voor zijn politiek programma. De vraag is of Wilders' politiek programma en zijn uitspraken stroken met onze liberale constitutionele democratie. Deze drie begrippen hoeven namelijk niet altijd samen te gaan. Zo bestaan er non-liberale vormen van democratie (denk aan de Hongaarse premier Viktor Orban) en liberale vormen van technocratie (denk aan de Europese Commissie).

Maurits J. Meijers universitair docent vergelijkende politicologie, Radboud Universiteit Nijmegen

undefined

Beauvoir

Jan Heijmans (Trouw, 19 oktober) stelt dat in de huidige samenleving de waardering voor oudere mensen afneemt. Hij suggereert, dat het vroeger beter was, maar wie het boek 'De Ouderdom' van Simone de Beauvoir leest, weet wel beter. Een niet al te positieve kijk op ouderen is van alle tijden. Het hangt dan ook niet met secularisatie samen. Welke beweegredenen ons VVD-gedomineerd kabinet heeft gehad om het voltooide leven te agenderen - tegen vele adviezen in - is niet duidelijk. Maar zo tegen de verkiezingen worden veel zeilen bijgezet om kiezers te trekken en mogelijk concurrerende partijen, denk in dit verband aan het sociaal-liberale D66, de wind uit de zeilen te nemen.

F.M. Boon Delft

undefined

Zeker niet

Waar slaat het nu eigenlijk op dat de Wet werk en zekerheid alleen geldt voor bijzondere scholen (Trouw, 19 oktober)? In het artikel staat dat openbare scholen van oudsher vallen onder het ambtenarenrecht. Ik vind dat verschil zo bizar, net alsof bijzondere scholen gestraft worden voor het feit dat ze niet openbaar zijn. Waarom dat onderscheid? Ik vraag me weleens af wie dit allemaal bedenkt en of diegenen weleens een voet in een school zetten. Als je weet hoe het daar in het echte leven werkt dan zou je toch nooit zo'n wet bedenken? Ik weet één ding zeker: de Wet werk en zekerheid is met zekerheid een wet die niet werkt.

Carina van Hooft-Lodder Zaltbommel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden