lezersreacties

Van hetzelfde laken een pak

Lang geleden voer ik als stuurman eens met een deklast runderen van Valparaiso naar Iquique. De dieren liepen los aan dek, op en neer. Soms huppelde er eentje. Het lijkt mij dat paarden dat ook kunnen. In ieder geval bezorgde het huppelende paardje uit het sinterklaasliedje mij geen hoofdbrekens, zoals het Peter-Arno Coppen deed (Verdieping, 14 november). Bij de combi 'dek en Sinterklaas' denk ik meteen aan een stoomboot. Beste Peter-Arno, met dek wordt dus een scheepsdek bedoeld.

Frans Pennekamp Alphen a/d Rijn

undefined

Beoordeel daden, niet woorden

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump staan de kranten, ook Trouw, bol van speculaties over zijn toekomstige acties. Op de voorpagina (14 november) werd gespeculeerd over de milieuschade die Trump zou aanrichten. Obama werd op zijn mooie speeches beoordeeld, kreeg daar nota bene binnen een jaar als president de Nobelprijs voor. Maar tijdens zijn presidentschap zijn grote delen van de VS getransformeerd in een fracking hell als gevolg van het winnen van schaliegas en -olie. Hierdoor zijn zeer schadelijke effecten voor het milieu en de gezondheid van omwonenden ontstaan. Laten we Trump straks niet op zijn onfrisse woorden, maar op zijn daden beoordelen. Dat scheelt een hoop speculaties in de krant.

E. Voogel-Wezeman Castricum

undefined

Niet erg beschaafd

In haar overigens zeer aardige taalcolumn vertaalt Marijn de Vries de uitdrukking 'Scholder an Scholder' in, zoals zij het noemt, 'beschaafd Nederlands' (Trouw, 14 november). Dus het Achterhoeks (of Drents of Fries) is dat niet?

Harro Brinkman Aalten

undefined

Liefde is méér

Stijn Fens schrijft ware woorden over 'Schaamteloos opportunisme van SGP' (Verdieping, 12 november). SGP-christenen voelen zich dikwijls superieur ten opzichte van moslims, niet beseffend hoe onvrij en (ver)oordelend zijzelf zijn. Door lastige emoties uit te schakelen en zich achter het keurslijf te verschuilen, ontkracht men de liefde, die meer is dan een vrome gerichtheid op regels, bepaald door de hoop op beloning (in de hemel) en de drang om anderen te willen bekeren.

Aleksandra W. Plewa Varsseveld

undefined

De Leefbaarmythe

Ronald Sørensen (oprichter Leefbaar Rotterdam), over het eerste Leefbaarcollege: 'Het college was met targets afrekenbaar, de tippelzone aan de Keileweg en de verslaafdenopvang Perron Nul werden gesloten' (Verdieping, 14 november). Ik gun iedereen zijn mythes, ook diegenen die nog altijd in Pim zijn. Maar Perron Nul is gesloten op 13 december 1994, op last van burgemeester Peper, ruim zeven jaar voordat Leefbaar Rotterdam überhaupt bestond.

Herman Meijer Rotterdam

undefined

Nare foto

Het ziet er niet fraai uit, foto's van mensen, genomen op het moment dat zij net een hap eten nemen. De meesten van ons zullen dergelijke foto's weggooien. Trouw niet, die plaatst er één bij een verder prima artikel over Leefbaar Rotterdam (Verdieping, 14 november). Daar past maar één woord: respectloos.

Rob Dijkstra Winsum

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden