lezersreacties

Campagne zonder God

De PKN gaat werven met posters waarin, heel bewust, God niet wordt genoemd, om het imago van de kerk bij te stellen (Trouw, 7 november). Mijn God, dat is toch niet te geloven.

Hans Wilbrink Den Haag

undefined

Mooie gedachte

Als je nog geen natuurliefhebber bent dan word je het vanzelf wanneer je 'Jelle's Weekdier' leest, de even erudiete als geestige rubriek van Jelle Reumer. Dat de uil al in de Oudheid als symbool van wijsheid gold, schrijft Reumer toe aan de 'wijs fronsende en bebrilde uitstraling'.

Een andere uitleg is dat de Ouden vermoedden dat de uil als dier van de nacht het mysterie van 'gene zijde' kende. Ook een mooie gedachte begin november.

Theo Holland Steenwijk

undefined

Splinter en balk

Gerrit van Roekel veegt in forse bewoordingen de vloer aan met Gloria Wekker (Opinie, 4 november). Van Roekel trekt fors van leer. Wat te zeggen van de zin "Op de planeet van Gloria Wekker wordt wetenschap dus gecombineerd met religie (de wereld wordt weer plat en wij komen van Adam en Eva)..." Hij moet er niet aan denken: wetenschappers die tevens religieus zijn!

Nu ken ik nog al wat wetenschappers die religieus zijn, maar ik ben onder hen nog nooit iemand tegen gekomen die dacht dat de aarde plat was. Buiten de wereld van de wetenschap overigens ook nooit. Van Roekel maakt mevrouw Wekker dus belachelijk door mensen op te voeren die er helemaal niet zijn. Over wij-zij-denken gesproken.

Toch is religie echt niet zo gek, beste Gerrit van Roekel. In de Bijbel staan mooie verhalen, bijvoorbeeld dat over een man die aangeraden wordt eerst de balk uit zijn eigen oog te halen alvorens te klagen over de splinter in het oog van de ander. Toch maar eens lezen dat verhaal!

W. L. Zielhuis Wezep

undefined

Mooie woorden

Omzien naar elkaar en verdraagzaamheid hebben volgens Mark Rutte "nog zeer herkenbaar een religieuze herkomst" (Trouw, 7 november). Mooie woorden en een terechte conclusie van deze liberale premier die de afgelopen regeerperiode ook heeft laten zien hier weinig mee op te hebben.

Jaap Cornelissen Ermelo

undefined

Ondersteuning

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming wil internationale adoptie afschaffen. In plaats daarvan moeten we de instituties die zich in de landen waar de adoptiefkinderen vandaan komen bezig houden met jeugdbescherming ondersteunen, zodat die beter functioneert. Dan kunnen die kinderen opgroeien in hun eigen land en in hun eigen cultuur. Helemaal mee eens, laten we die ondersteuning bieden .

Maar we doen dat al decennialang en de jeugdbescherming in desbetreffende landen functioneert nog steeds niet, of onvoldoende, en het kan nog heel lang duren voordat dat wereldwijd wel het geval is. Ondertussen groeit mijn kleinzoon op omringd door alle liefde en zorg die een kind nodig heeft. Hier, en niet op de puinhopen van Haïti. En dat is goed.

Hotze Bergsma Deventer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden