lezersreacties

Opvoedadvies

In de rubriek de opvoedvraag (de Verdieping, 4 januari) geeft ontwikkelingspsycholoog Steven Pont zijn mening en advies over ouders die kinderen aan een riem laten drentelen. "Dat anderen het er lullig vinden uitzien, daar moeten ouders zich geen moer van aantrekken." Wanneer mijn kinderen dat soort woorden gebruikten, vond ik een correctie op zijn plaats. En hij moet ouders adviseren hoe ze de opvoeding moeten aanpakken?


M.E. Willemsen Amsterdam

undefined

Kind aan de riem

Ook ik had mijn kind 'aan de riem', en later ook mijn kleinkind. En we hadden een omheining gemaakt waar gespeeld kon worden, zodat ze niet bij de vijver kon komen of op de weg. We beschermden waar het nodig was en lieten los waar het kon. Wat was ik blij, dat ik haar 'aan de riem' had, toen ze in een drukke stad opeens iets op de weg zag. Zonder riem was ze zo de weg op gelopen. Vergelijking met honden aan de riem? Ja, dat gaat volledig op: voor hun veiligheid heb ik mijn honden 'aan de riem'. Bescherming dus tegen dat wat ze (nog) niet kunnen overzien. Dat geldt voor je huisdieren, maar voor je kinderen toch nog veel meer.


Hilda Schipper-Baptist Wirdum

undefined

Twijfelachtige claim

De EU heeft lange tijd welvaart en veiligheid gebracht voor zijn burgers, zo beweert het Trouw-commentaar van 2 januari. Het is een twijfelachtige claim, ja zelfs onwaar waar het gaat om veiligheid. De terreuraanslagen in Europa zijn van de laatste 10 jaar en werden veelal gepleegd door migranten, zich voordoend als vluchtelingen, die Europa gemakkelijk konden binnenkomen en blijven dankzij het warme asielklimaat, en zich gemakkelijk konden verplaatsen na het plegen van de daad. Anis Amri kon recent half Europa doorkruisen zonder dat hem een strobreed in de weg werd gelegd. De grenzen bestaan immers nauwelijks nog dankzij het beleid van de EU. Europa heeft dus voor minder veiligheid gezorgd door het wegvallen van grenscontroles.


H. Bruins Leeuwarden

undefined

Werkloze hoogbegaafden

Hoogbegaafden zitten dikwijls werkloos thuis (Trouw, 4 januari). Is het niet juister te spreken over partiële begaafdheid? Hoe kun je nu zo vaak in de problemen komen en werkloos zijn als je hoogbegaafd bent? Blijkbaar ben je dan niet zo slim op alle gebieden, zeker niet in je sociale vaardigheden. Vaak is dus sprake van partiële begaafdheid.


Willem van den Berg Heerenveen

undefined

Huifbed

Wat een prachtig artikel over Huifbedrijden in Trouw van 3 januari. Jammer dat er niet iets in staat over het ontstaan van het huifbed. Meer dan 25 jaar geleden liet melkboer Johan Roelofsen na z'n werk, kinderen op zijn paardjes rijden. Toen er een moeder kwam met een ernstig meervoudig gehandicapt kind, bedacht hij allerlei karretjes en dat werd tenslotte het huifbed. Een oude boerderij in Bennekom werd omgebouwd tot manege en logeerappartementen. Uit het hele land komen gehandicapten daar huifbedrijden of vakantie houden. Johan Roelofsen is inmiddels overleden, maar ik vind het gepast zijn naam te noemen als uitvinder van dit prachtige werk.


Wout van der Garde Bennekom

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden