lezersreacties

Stellingname tegen PVV

Eindelijk, dacht ik bij het lezen van het opinieartikel van predikant Ad van Nieuwpoort (29 februari). Dat zouden er meer mogen doen, vanuit de kerk een duidelijke stellingname tegen de PVV. Zo'n partij die zich ook nog durft te baseren op 'onze' joods-christelijke traditie, griezelig....


Simon Broekema Zeerijp

Franse poedeljassen

Het lijsttrekkersdebat, zo kopt Trouw (27 februari), gaat over één ding: identiteit, 'de Nederlandse identiteit'. Diezelfde dag lees ik in de Nederlandse klassieker 'Ferdinand Huyck' een uitspraak van tante Van Bempden. "Wij hebben, sinds de revocatie van het Edikt, al genoeg Franse poedeljassen in het land gekregen: en het is zaak, dat wij tenminste de vaderlandse gewoonten blijven voorstaan."


Tante maakt zich zorgen over de invloed van de 40.000 hugenoten die hier kwamen na de intrekking van het Edict van Nantes in 1685. Het verhaal speelt in 1740 en Jacob van Lennep schreef het in 1840. Eeuwenlang kwamen hier vreemdelingen binnen. Waarom is dan de zorg om de Nederlandse identiteit opeens een van onze grootste problemen?


Dick van Norren Leusden

Gewetensbezwaarden, let op

In Trouw (25 februari) wordt bekendgemaakt dat vrouwen voortaan militair dienstplichtig zijn. Er wordt ook gemeld dat de militaire dienstplicht sinds 1997 opgeschort is, maar niet dat dit ook geldt voor de Wet gewetensbezwaren militaire dienst. Jonge vrouwen, zowel als mannen, die gewetensbezwaren hebben tegen de militaire dienst doen er goed aan wanneer ze de brief van Defensie ontvangen direct schriftelijk te reageren dat zij een beroep doen op de Wet gewetensbezwaren.


Kees Nieuwerth Gasselternijveen

Campeur of facteur

In Frankrijk is de postbode aan het multitasken geslagen. (Trouw, 28 februari)


Niets nieuws! Sinds ik vanaf 1970 de zomers in Frankrijk doorbracht, nam ik waar dat plattelandsbewoners dagelijks uitkeken naar de facteur in zijn gele autootje. Om de poststukken, en om met hun enige contact met de buitenwereld koffie of wijn te drinken. Ook bracht hij vaak homeopathische medicijnen mee, soms na een door hem gestelde diagnose van alledaagse kwaaltjes. Het toppunt was een postbode in Aubas (Dordogne), die met een stuk koperdraad kwam om als wichelroedeloper de plek aan te wijzen voor een waterput.


Hoorden wij van verre een auto komen, dan was de vraag: campeur of facteur?


Rolf Clason Delft

Tranen

'Hoe heeft het zo ver kunnen komen' vroeg boer Kroes zich af met tranen in zijn ogen. (Trouw, 24 februari) Die tranen storten nu neer in heel Nederland. In deze verkiezingstijd moeten we maar niet meer denken aan de wetgeving die megastallen royaal toestond. Wakker Dier, Milieudefensie en zoveel andere organisaties waarschuwden, pleitten voor een stop op die ontwikkelingen. Maar CDA en VVD voorop wilden van geen wijken weten. En zie hoe het gaat. Omwille van een schoner milieu worden gezonde dieren afgemaakt en middelgrote boeren het slachtoffer van deze bizarre politiek.


Lin van Ellinckhuijsen Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden