lezersreacties

De Groote Meer

Negentien miljoen euro geeft staatssecretaris Van Dam uit aan een vogelpleisterplaats in het Markermeer (Trouw, 26 september). Waarom is er geen aandacht voor de Groote Meer, 55 hectare groot, in Woensdrecht? Eens het grootste waterbroedvogelstation van Nederland. Nu is het een modderpoel, vrijwel geen vogel te zien. Ondanks bescherming van het gebied door Natura 2000 en de gelegenheid om nu in te grijpen, laat de provincie Noord-Brabant het afweten. Het ene beleid weet niet wat het andere doet.

Nora van den Berg Putte

undefined

Een speeltje

Gezien de ervaring na de Eerste Wereldoorlog besloot de toenmalige regering de Zuiderzee in te polderen, om een voedselareaal beschikbaar te hebben in tijden van oorlog. Toen met een bevolking van 7 miljoen inwoners. Met de hongerwinter nog vers in het geheugen, en met een inwoneraantal dat naar de 18 miljoen gaat, verbijstert het mij dat het huidige kabinet en alle politieke partijen in volkomen onverschilligheid voorbijgaan aan die doelstelling.

De Markerwaard, een speeltje!

Jaap de Vries Ten Boer

undefined

Alstublieft nuance

Van een kwaliteitskrant verwacht ik niet dat die heel generaliserend schrijft over 'de' ouderen (De Verdieping, 27 september). 'De' ouderen zouden "het meest geprofiteerd hebben van de huizenprijzenstijging". Er zijn nog steeds heel veel ouderen die huren en die de discrepantie tussen hun financiële positie en die van de huizenbezitters fors hebben zien toenemen.

Dat geldt in Amsterdam Nieuw-West al helemaal voor weduwen die weinig of geen pensioen hebben opgebouwd, omdat in hun leven het eenverdienersmodel de norm was. Zij zijn met zeer velen. Hun overleden echtgenoten hebben hard gewerkt in en aan Amsterdam, maar zouden er nu nooit meer kunnen wonen en werken. Alstublieft nuance dus.

Arnold M.M. Paalvast Amsterdam

undefined

Gemeente buiten schot

Naar de nabestaanden met hun verdriet gaat mijn medeleven uit, maar ook naar de brugwachter die een werkstraf krijgt na het dodelijke ongeval in Zaanstad (Trouw, 27 september). Hoe is het mogelijk dat de verantwoordelijken bij de gemeente buiten schot blijven? Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is daar duidelijk over. De bezuinigingsdrift van de overheden is hier leidend; meerdere bruggen op afstand laten bedienen door minder mensen, in plaats van op elke brug een vakbekwame brugwachter.

Jelle Hess Lelystad

undefined

Gotspe

Dit moet mij van het hart: een Nederlander die 450.000 euro voor het hoofd van staatsbedrijf NS oké vindt (Bas & Bos, 26 september). Je moet er niet aan denken dat je zo'n Dijsselbloem als minister hebt. Van financiën nog wel.

Rob Stoeckart Vorden

undefined

Melilla en Ceuta terug?

Zou de nationalistische Vox, wiens aanhangers een Spaanse vlag aan de rots van Brits Gibraltar hingen, zo netjes zijn om Melilla en Ceuta terug te geven aan Marokko als ze Gibraltar terugkrijgen (Trouw, 26 september)?

Carolien van Grinsven Amsterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden