lezersreacties

Bij paus is vrouw onbekwaam

Al weer wordt de paus de hemel in geprezen : zijn boodschap van verbondenheid verdient alle navolging (Opinie, 3 augustus). Hoezo? Vrouwen worden nog steeds in de kerk van deze paus als onbekwame mensen beschouwd, waar de mannen alles te vertellen hebben, waar de vrouwen niets te vertellen hebben en bijvoorbeeld geen voorbehoedsmiddelen mogen gebruiken, zodat zeker in Afrika de vrouwen moeten zorgen voor de vele kinderen en het armoe troef is. Maar dan komt de paus wel weer om te zeggen dat de armoede bestreden moet worden. Het is dringend nodig dat binnen deze religie de verbondenheid met vrouwen alle aandacht krijgt. Geen haar op mijn vrouwenhoofd die er aan denkt om deze man als voorbeeld te zien.

C. Gorter Zwolle

Excuus aan Molukkers

Naar aanleiding van het artikel 'Maak excuus aan Indonesië' van Theo Bakker (Opinie, 2 augustus), zou ik willen toevoegen: oké, maar dan ook excuus aan de Molukkers en aan de Papoea's. Die zouden immers ook onafhankelijkheid krijgen. Hoe kijkt men tegen het bloedbad op Timor aan nog niet zo lang geleden? Daar vonden 225.000 Timorezen de dood door Indonesiërs. Uiteindelijk werd Oost-Timor onafhankelijk. Zo ook kreeg Australisch Nieuw-Guinea onafhankelijkheid. Nederland werd door de VN gedwongen Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië af te staan. We moeten ons excuus eerst aan de Molukkers en de Papoea's doen uitgaan.

Even een voorbeeld: Indonesië is 5500 km breed en Europa van het noordelijkste puntje in Noorwegen tot aan Kreta nog geen 4000 km. Hoeveel talen worden er in Indonesië gesproken?

P. Bakker Huizen

Schort contact met Turkije op

Ik maak mij grote zorgen om alles wat er gebeurt in Turkije. Vooral om de gevolgen die het heeft voor onze samenleving in het algemeen en voor de Turkse gemeenschap in het bijzonder. Elke keer worden wij hier geconfronteerd met de lange arm van Erdogan. Turkse Nederlanders maken deel uit van die samenleving. Zij zijn Medelanders en mogen niet bang zijn of bang gemaakt worden door wat er in hun land van herkomst gebeurt. Daarom heb ik voor onze regering drie punten van aanbeveling. 1. Alle contacten met Turkije dienen opgeschort te worden, met uitzondering van contacten over het vluchtelingenverdrag. 2. De regering moet aan iedereen en met name aan de Turkse gemeenschap duidelijk maken dat het in ons vrije land niet is toegestaan dat bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet. 3. Onze regering moet de Turkse overheid duidelijk maken dat geen enkele inwoner van dit land, autochtoon of allochtoon, uitgeleverd wordt aan Turkije op grond van vage beschuldigingen dat ze een of andere politieke of religieuze overtuiging hebben. De veiligheid en vrijheid van iedereen, ook van onze Turkse medeburgers dient altijd te worden gewaarborgd..

L.J.Bakker Dedemsvaart

Wie wilde kolencentrales?

In 1985 waren er vergevorderde plannen voor de bouw van drie nieuwe kerncentrales. Deze zouden worden gebouwd op de Maasvlakte, de Eemshaven en nog een tweede reactor in Borssele. Het kabinet meende dat kolencentrales minder milieuonvriendelijk waren dan kerncentrales. De milieuorganisaties achtten daarentegen de bezwaren van kerncentrales groter dan die van kolencentrales. Mede onder druk van deze organisaties besloot de overheid tot vergunningen voor de kolencentrales en ze zijn gebouwd. Het is toch boeiend dat verschillende milieuorganisaties die eerst kozen voor de kolencentrales, nu de overheid een proces willen aandoen, omdat de overheid deed wat die organisaties wensten.

Ir. J.A. Stoop Voorburg

Noordzee is een black box

Het valt me op dat de (overigens zeer terechte) discussie over het veiligstellen van een gezond Noordzee-ecosysteem vaak blijft hangen in kritiek op de Noordzeevisserij. Menselijk handelen heeft een enorme impact op dit ecosysteem, maar daarbij gaat het om veel meer dan alleen de visserij. De Noordzeevisserij ontwikkelt bovendien al jaren met succes minder belastende vistechnieken en het EU-beleid op de visbestanden werpt vruchten af. Het allerbelangrijkst is echter dat de Noordzee nog steeds grotendeels een black box is en daarom goed bedoelde maatregelen niet altijd positief uitwerken.

Jelle Landstra Haren

Zondagsrust voor de tuin

Volledig eens met lezer Boon uit Delft (Opinie, 2 augustus). De mens heeft echt een rustpunt nodig. Geldt ook voor degene die zonodig op zondag op een grasmaaier wensen door te brengen. Wat rustig in de tuin zitten voor anderen onmogelijk maakt.

M. H. Krekt Oostvoorne

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden