lezersreacties

Neder-wie ?

Ik ben een Nederlands hervormde, bekeerd tot Gaudia Vaishnava (Hare Krishna-Hindu-sekte), Amerikaans genaturaliseerde Neder-Jood. Hier heet ik Herman Jacob van den Hof, anders Chaim ben Abraham, of Harinama dasa en in de VS Jacob Cohen. Mijn identiteit is soepel. Graag verzoek ik iedere mede-Lander : blijf leuk, blijf nuchter, en tolereer mijn diversiteit. Van harte gun en verzeker ik ieder hetzelfde.

H.J. van den Hoff Hoogeveen

Femmes for Freedom

Machteld Zee noemt mij aanvoerder van de islamitische vrouwenbeweging (Trouw, 23 oktober). Allereerst, er is niet zoiets als de islamitische vrouwenbeweging en ik ben ook geenszins aanvoerder. Ik ben directeur van stichting Femmes for Freedom, een vrouwenrechtenorganisatie die volledige naleving van het VN-Vrouwenverdrag (CEDAW) nastreeft. Dat ik moslim ben maakt Femmes for Freedom geen islamitische organisatie. Ik wil benadrukken dat Femmes For Freedom geen religieuze of antireligieuze organisatie is, maar een vrouwenrechtenorganisatie.

Shirin Musa directeur Femmes for Freedom Den Haag

undefined

Brood weggooien

Meester Bart (Trouw, 2 november) mag dan een voortreffelijk docent zijn, ik vind het onbegrijpelijk dat hij tolereert dat er zo maar brood in de prullenmand wordt gedeponeerd.

M.C. Hagg-den Haan Hoogeveen

undefined

Om of voor het echie

Hoewel Ton den Boon in zijn column Taal schrijft dat 'voor het echie' sinds 1999 in de Dikke Van Dale staat, voetbalden wij in de jaren vijftig al op straat voor het echie. Eerst natuurlijk even poten wie als eerste een maatje mocht kiezen. Wanneer poten voor het eerst in deze betekenis in de Van Dale verscheen weet ik echter niet.

Henk Penseel Naarden

undefined

Onbekend woord

Ook minister Bussemaker wil de taal aanpassen en daarom wil ze het niet meer hebben over 'vrouwenemancipatie' maar over 'gendergelijkheid'. Dat laatste zou beter begrepen worden in het buitenland. De minister vergeet blijkbaar dat het woord 'gender' voor talloze eenvoudige Nederlanders een totaal onbekend woord is.

Thea Jonker-Hillesum Rhenen

undefined

Anoniem solliciteren

Als de naam op sollicitatiebrieven wordt weggelaten solliciteren meer allochtonen, blijkt uit een onderzoek van de gemeente Den Haag (Trouw, 3 november). Helaas neemt mijn enthousiasme voor dit nieuw voorgestelde beleid snel af wanneer ik verder lees. Want de gemeente wil vanaf volgend jaar ook meer allochtonen werven voor leidinggevende functies. En hier hebben we het dan: 'als twee solicitanten even geschikt zijn, krijgt degene met de multiculturele achtergrond de voorkeur'. Kijk, dat vind ik nou jammer. Want daarmee is die eerlijkheid tegenover sollicitanten definitief het raam uit. Nu vindt in de laatse fase alsnog discriminatie op basis van multiculturele achtergrond plaats. Dat moet je niet willen, dat is oneerlijk tegenover de overgebleven sollicitanten. Hier moet je kruis of munt gooien, poffen, of iet-wiet-waai-weg doen, vraag het een kind. Maar discriminatie, positief of negatief, deugt niet.

Michael Kouwenhoven Leidschendam

undefined

Vorm of vent?

Kan iemand zijn genoemd naar Sint Maarten, een vooraanstaand filosoof (Heidegger) of theoloog (Luther) zijn, antisemiet en 'net een mens' (Filosofisch elftal, 3 novemner)? Ja: dat kan. Heeft dat ook gevolgen voor hoe er tegen hun werk aan wordt gekeken? Ja. En voor hoe er tegen hen als persoon aan wordt gekeken? Ja. En kun je persoon en werk goed van elkaar scheiden? Moeilijk. Ik denk dan toch: wij zijn meer dan ons brein. Chapeau voor Marli Huijer, de Denker des Vaderlands: liever hele verhalen dan gemakkelijke oordelen.

Max Schalekamp Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden