Opinie

Lezersreacties

Redactie Trouw

Stemadvies

Regeren met de VVD betekent “dat je je tot in lengte van dagen zult moeten verantwoorden voor beleid waar je je eigenlijk diep voor schaamt”, schrijft Stevo Akkerman (Trouw, 8 maart). Jamal Ouariachi noemde Rutte eerder Pontius Pilatus (Tijdgeest, 6 februari) en schrijft: “Bedwelmd door de walmen van hun eigen flatulentie stemmen die kiezers goedgelovig op de partij die hun ingewanden al een decennium lang van streek maakt” (Tijdgeest, 6 maart). Mag een VVD-stemmer nog wel Trouw lezen, mag een Trouw-­lezer wel VVD stemmen?

Johan Jansen van Rosendaal, Alphen aan den Rijn

Dubbele stem

Er wordt nog stevig ‘gezweefd’ door kiezers, vooral op links (Trouw, 9 maart). Dat heeft ook te maken met ons kiesstelsel. Ik zou niks liever willen dan stemmen op Sigrid Kaag als excellente nieuwe premier (première). Maar haar partij, D66, kan voor mij niet op tegen GroenLinks: de verkiezingen gaan in eerste instantie om ideeën. Zouden we twee stemmen mogen uitbrengen, een voor de partij en een voor de premier, dan ren ik naar de stembus voor GroenLinks en Sigrid Kaag.

Marjan Lucas, Nijmegen

Tweestrijd

Wat ik gemist heb in deze verkiezingscampagne is een debat tussen Mark Rutte en Pieter Omtzigt. Dit zou waarschijnlijk veel interessante informatie hebben opgeleverd.

Jan van Merkerk, Hengelo

Religie en partij

De interviews met een aantal lijsttrekkers over het geloof zijn mooi om te lezen. Maar zegt het iets over hun partij? Waren het niet de paarse kabinetten die die zaken die bij een overheid horen, vermarkt hebben ? Weijers (D66) die vond dat de economie 24/7 moest draaien? En ging de PvdA daar niet in mee? Onder diezelfde kabinetten ontstond het idee om verzorgingshuizen te sluiten (Erica Terpstra , VVD) en we zitten nu met het feit dat verzekeraars over onze zorg gaan (Hoogervorst, VVD). Het wezen van een partij zit hem niet alleen in de lijsttrekker. Het gaat om de beginselen, zoals bij het CDA: gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeesterschap. Een mix is te vinden in de kandidatenlijst. En diegenen die benieuwd zijn naar het geloof van Wopke Hoekstra kunnen dat lezen in een aflevering van de interviewreeks Tien Geboden (de Verdieping, 20 april 2019).

Tineke bij de Vaate, Creil

Niet stemmen

Ons land is al een jaar op slot. Alle evenementen zijn afgelast, zelfs de kleine. Maar het allergrootste gaat gewoon door: de verkiezingen. Waarom niet een half jaartje wachten totdat iedereen ingeënt is? Daarom ga ik deze verkiezingen niet stemmen.

Sjaak Hennekeij, Nijmegen

Acculoos fietsen

Fijn dat het zo goed gaat met de fietsverkopen in ons land (Trouw, 11 maart). Toch krijg ik een dubbel gevoel bij het succes van de e-bike. Voor woon-werkverkeer een ideaal vervoersmiddel, maar voor recreatie of sportbeoefening heb je toch geen accu nodig? Zolang ik gezonde benen heb, blijf ik fietsen op een gewone fiets. Ook al word ik links en rechts ingehaald.

Marjolijn Zwolsman Rolde

Beweegcrisis

Onlangs meldde Trouw dat de Nederlander het wandelen heeft ontdekt, en ook het fietsen. Blijkbaar was dat overdreven want nu blijkt dat Nederland in een beweegcrisis zit (Trouw, 12 maart). Wat corona ook veroorzaakt is dat ieder hobbeltje tot crisis wordt gebombardeerd.

Mark Nikamp Raalte

Misleidend

Wanneer stopt de krant met misleidende koppen als ‘Vaccinatiepauze werpt nieuwe smet op reputatie AstraZeneca’ (Trouw, 12 maart)? De bijwerkingen zijn onbewezen, trombose komt ook zonder Covid-19 voor, net als andere fysieke problemen. Het artikel zelf is redelijk.

Rob Marttin Nijmegen

Boekenbank

Geert Klaassen (Lezersreacties, 12 maart)klaagt over de prijzen van boeken en pleit voor een ‘boekenbank’. Graag attendeer ik deze lezer op de lokale bibliotheek. Die bevordert ook digivaardigheid, leesvaardigheid en ontmoetingen.

Rob Hofman Neede

Lilly

Lieve Naema Tahir, wat heb ik genoten van jouw column over jullie hondje Lilly (Opinie, 10 maart). Je hebt zo veel duidelijk gemaakt over je traditie waarin geen hond in huis genomen wordt, en over gevoelens. Wat een daad van liefde om over zo veel problemen heen te stappen.

Eef Dekker-Rustenburg Sint Pancras

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden