lezersreacties

Narcisme

Het is nu al te zien dat Amerika weer groot wordt: namelijk in de eenheid en verbondenheid van vele Amerikanen tegen een president die bijna dagelijks zijn narcisme op een haast naïeve wijze tentoonspreidt. De democratie blijkt een feilbaar systeem, waarin vergissingen kunnen worden gemaakt, zoals inmiddels ook steeds meer mensen zien die hem aan de macht geholpen hebben. Wij in Nederland wisten al een beetje waar populisme toe leidt: dat was toen we enige maanden te maken hadden met de narcisten van de lijst Fortuyn die rollebollend over het Binnenhof gingen.

Kees Lavooij Vaassen

undefined

Gratie Gods

Dat 'bij de gratie Gods' in wetsvoorstellen geschrapt moet worden, noemt Jacques Suurmond 'seculier bubbelgebabbel' van D66 (Religie & Filosofie, 31 januari). Terecht een nep-argument als we 'God' ook seculier gunnen te verstaan als 'de Kracht die kracht geeft en beschaving verwekt' (filosoof Emanuel Levinas).

Hans Hofenk Rheden

undefined

Frankenstein

Sylvain Ephimenco zet in zijn column van 31 januari weer eens een behoorlijke groep mensen weg als minderwaardig. 'Immigrationisten', 'geharde wereldverbeteraars' worden gezien als vormers van een Frankensteinachtige creatie: een kleurrijk exemplaar door diversiteit en vermenging gemaakt. Hoe zal een mens, ontstaan uit het samengaan van verschillende achtergronden, zich moeten voelen na deze woorden?

Rob van Beek Hekelingen

undefined

Verschoningsrecht

De heren Schutte en Zwenne (Opinie, 30 januari) tonen op zijn minst naïviteit wanneer zij uitsluitend de overheid als schuldige aanwijzen voor het ontstaan van een 'gunstig belastingklimaat'. Natuurlijk is de overheid verantwoordelijk voor haar wetgeving, maar de advocatuur is geen elitegroep waar enkel heiligen in participeren. De auteurs stellen dat de fiscus alle relevante informatie kan opvragen. Vertrouwelijke communicatie tussen belastingplichtige en advocaat valt volgens hen daar niet onder. En het leidt niet tot meer belastingplicht. Dat is juist, maar het kan wel leiden tot meer belastingschuld. Twee verschillende begrippen. Om de juiste belastingschuld te kunnen vaststellen kan communicatie tussen belastingplichtige en advocaat wel degelijk van belang zijn. De fiscus heeft geheimhoudingsplicht, informatie die niet relevant is voor het vaststellen van de aanslag, wordt niet gedeeld. Maar zij moet kennis kunnen nemen van de inhoud om te kunnen beoordelen of het al dan niet relevant is. Eerlijke belastingheffing bij eenieder weegt zwaarder dan verschoningsrecht.

Jan Temminck Lingewaal

undefined

Partij van het Modaal

Van vernieuwend, progressief en liberaal naar Partij van het Modaal, zo kun je de koers van D66 omschrijven. Een soort CDA zonder C. Ondertussen kijkt Pechtold de kunst af van Rutte, 500 euro voor elke werkende, wetende dat dat in het Nederlandse coalitiesysteem toch niet lukt. Waarin onderscheidt Pechtolds D66 zich van de PvdA? Deze partij heeft laten zien dat ze 'liberaal' genoeg is om succesvol met de conservatieve, ooit liberale, VVD te regeren.

Aart Heinen Arnhem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden