lezersreacties

Al zo moedeloos

We demonstreerden zaterdag tegen Ceta, TTIP en TISA, tegen de macht van multinationals, voor de boeren, het milieu, duurzaamheid. Voor een toekomst. Daarna zit ik op Amsterdam CS naast een jongeman van een jaar of 25. Hij ziet de flyers in mijn hand en zegt: Ze doen toch wat ze willen. Ik denk dat hij helaas gelijk krijgt. Waarover ik me nog het meeste zorgen maak, is dat jonge mensen al zo moedeloos zijn.

Hans Velders Heiloo

undefined

Niet over oudere beslissen

Maandag was ik bij de oratie van bijzonder hoogleraar Anja Machielse. Met bewondering heb ik geluisterd naar haar verhaal over sociale kwetsbaarheid van ouderen. Al jaren maak ik me, zowel in werk als privé, sterk voor hun positie. Mijn moeder woont na ruim zestien jaar in verpleeghuizen te hebben verbleven weer in een thuissituatie. Het gaat beter met haar. Doordat zij nu persoonlijker aandacht krijgt en er geluisterd wordt naar wat zij wil, is ze veel gelukkiger. Ik kan mij volledig vinden in de woorden van Machielse dat een gemeenschap is vereist die openstaat voor kwetsbare ouderen en hen actief bij de samenleving probeert te betrekken. Naar mijn mening is een cultuuromslag nodig: oudere kwetsbare mensen moeten in hun beperking worden begeleid en er moet niet vanuit macht over hen worden beslist.

Annemarie Boom De Bilt

undefined

Zelfbeschikking

Als huisarts wil ik reageren op de lezersreactie van Joop Luk (25 oktober). Mensen met een euthanasieverklaring zoals hij willen niet lastig gevallen worden door (...) artsen, schrijft hij. Ik wil hem hierop wijzen: het staat een ieder vrij zelf een einde aan zijn/haar leven te maken. Op welk moment dan ook, daar hebt u geen ander mens (arts) voor nodig. Een euthanasieverklaring geeft u geen recht op een u-vraagt-wij-draaien uiteinde. Bij euthanasie blijft u afhankelijk van een ander, in de meeste gevallen de huisarts.

Els van Veen Kampen

undefined

Zwarte Piet

Dat Trouw het bericht over Zwarte Piet op de voorpagina (25 oktober) plaatst, geeft aan hoe de krant een steeds linksere koers is gaan varen. Het is duidelijk dat de krant achter het besluit van RTL staat, in tegenstelling tot de Nederlandse bevolking, 75 tot 80 procent wil het feest houden zoals het nu is.

J. van Rijnbach Veenendaal

undefined

Schoorsteenpiet

Als 65-plusser nog even dit: van kinds af aan is Piet voor mij altijd al de Schoorsteenpiet, dus er is niets nieuws onder de zon. Goed van RTL om dit oude gebruik gewoon weer op te pakken.

C. Teeuwisse Amsterdam

undefined

Nieuw bos of zonnepanelen

Bij het plan voor massale wouden voor het klimaat (Trouw, 24 oktober) wordt voorbijgegaan aan wat velden met zonnepanelen kunnen opleveren. Die geven vijf keer zoveel opbrengst per ha. Die 25.000 ha uit het actieplan op minder geschikte landbouwgrond is dan ook geschikter voor zonnepanelenvelden. Omdat er te veel melk wordt geproduceerd, kan er gelijktijdig melk uit de markt worden gehaald door een saneringsplan. Dan hebben de boeren er in dubbele zin profijt van.

Hilbrand Schuurmans Bolsward

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden