lezersreacties

PVV als steenpuist

Een veel gehoord verwijt van populisten is dat we onvoldoende trots zijn op ons land. Na gisteren kan ik volmondig zeggen dat ik hartstikke trots ben op Nederland. We hebben ons niet gek laten maken. Maar we kunnen niet achterover leunen. De PVV is gegroeid. Die lijkt op een steenpuist: geen prettige aanblik en een hoop ongemak. Maar het is ook een teken dat er in het lichaam iets mis is. We moeten luisteren naar de populistische geluiden om angsten te begrijpen en als het kan, deze te ontzenuwen. De PvdA had als leuze 'Het land is van iedereen'. Ze heeft daarmee niet gescoord, maar daarom is het nog wel waar. Het land is van iedereen, ook van de populisten.

Arie Theisens Zeist

undefined

Bezem door PvdA

Er is maar één oplossing: de bezem moet door de PvdA. Morgen is de ledenraad bijeen. Daar worden onder leiding van Lodewijk Asscher en Hans Spekman de wonden gelikt. Maar met pappen en nathouden zal de partij het niet redden. Laat de PvdA-elite leren van de farce van de lijsttrekkerverkiezing. Het partijbestuur en Asscher moeten terugtreden, evenals de ledenraad.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

undefined

Hoezo nepparlement?

Eén conclusie kunnen we na deze stembusuitslag wel trekken: stop met de prognoses van De Hond en het gebral van 'zie je wel, dit is een nepparlement' of 'het volk wil anders' waardoor heel wat partijen werden gegijzeld. We hebben een prima parlementair systeem en laten we dat, en dat alleen, zo houden.

J. Baas Hoevelaken

undefined

Hoofddoek af

In reactie op het artikel over de uitspraak van het Europese Hof wat betreft het dragen van een hoofddoek tijdens het werk (Trouw, 15 maart): in het stuk wordt niet gesproken over de mogelijkheid om die af te doen. Er zijn veel beroepen waar je gewoon een hoofddoek kunt dragen. Dat is prima. Werk je echter bij bijvoorbeeld een hotelreceptie, dan kan ik me voorstellen dat de eigenaar verlangt dat degene die zijn hotel vertegenwoordigt een neutraal persoon is. Als je onvoorwaardelijk voor de hoofddoek kiest dan word je niet beperkt maar beperk je jezelf. Een hoofddoek (tijdelijk) afdoen doet niets af aan het feit dat je een goede moslima bent.

Nelleke de Bruijn Haarlem

undefined

Dagindeling in verpleeghuis

Annemiek den Ouden roept ons op 'die vaste dagindeling in het verpleeghuis los te laten' (Opinie, 15 maart). Dat zou leiden tot minder 'probleemgedrag'. Zeker is het belangrijk weet te hebben van iemands gewoontes en daar rekening mee te houden. Maar met twee verzorgenden het dagritme volgen van acht tot twaalf zeer diverse mensen, van wie sommigen in een vergevorderd stadium van dementie, is geen sinecure. Velen komen juist in het verpleeghuis terecht omdat partners of kinderen het - begrijpelijkerwijs - gewoonweg niet meer volhouden. Ze hebben hoog gespecialiseerde, deskundige zorg nodig. Suggereren dat het een kwestie is van het dagritme doet geen recht aan hardwerkende zorgmedewerkers en professionals. Evenmin geef je blijk van besef van de toegenomen complexiteit van groepen in verpleeghuizen.

Leny van Dalen leider expertisecentrum dementie bij Cordaan Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden