lezersreacties

Zelfredzaamheid?

Waarom het zogenaamde ideaal van zelfredzaamheid zeer armoedig is en zelfs verarmend werkt, lijkt mij voldoende duidelijk gemaakt (Opinie, 12 oktober). Ik voeg eraan toe dat bij lezing van de bijdrage mij de woorden te binnen schoten van Janis Joplin: 'Freedom is just another word for nothing left to lose'. Zelfredzaamheid heeft een nog hoger schone-schijngehalte dan vrijheid. Helaas functioneert de term zelfredzaamheid als een middel om mensen tegen elkaar op te zetten in plaats van op elkaar te betrekken. Goed om dat door te prikken en aan te kaarten.

F.M. Boon Delft

Bedrijven, betaal voor natuur

Sander Turnhout beweert dat de recreatie de nieuwe vriend van de natuurbescherming kan worden (Opinie, 12 oktober). Hij wil het contact tussen mens en natuur vergroten en natuur bij het Ministerie van volksgezondheid en sport onderbrengen. Ben het daarmee eens, maar aan dit streven moet wel een prijskaartje hangen. Recreatie- en horecabedrijven lokken toeristen in hun advertenties door te wijzen op natuurgebieden of een nationaal park in hun directe omgeving. In een trust met natuurbeschermers naar Engels voorbeeld zouden deze bedrijven een financiële bijdrage moeten leveren aan het beheer van natuurgebieden. Natuurbeherende organisaties hebben recht op een bijdrage vanuit de recreatie. Voor wat hoort wat.

Hero Moorlag Hoogeveen

Passender recept graag

Verbaasd was ik over het recept van 11 oktober: 'Bavette met koriandersaus'. Het recept bevat maar liefst 600 gram vlees voor vier personen. Uit voedingsoogpunt is 75 gram vlees bij de warme maaltijd genoeg: 300 gram dus voor vier personen. Op dezelfde dag werd de Duurzame 100 gepresenteerd. Een vegetarisch recept was op deze dag passender geweest.

Irene Gosselink Wageningen

Falend aanvalsspel Oranje

De defensieve tekortkomingen van Pröpper en Karsdorp werden in het verslag van de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk uitvoerig beschreven (Trouw, 11 oktober). Blijkbaar een bron van inspiratie voor Henk Hoitink die er een dag later een halve pagina aan toevoegt. Prima opbouwende kritiek! Geen woord echter over het falende aanvalsspel van Oranje. Er wordt vrijwel geen kans gecreëerd. Zie het verschil in opbouw bij de Fransen, Duitsland en Spanje. Het looptempo met de bal ligt veel hoger. Ineens de bal naar de juiste man spelen in plaats van een zinloze pass terug. Veel meer fysiek vermogen. Zulke aspecten belichten vraagt wellicht ook om een omslag in het denken van deze goede schrijver.

Dick van Twillert Spankenburg

Huxley zag het gevaar al

Blijkbaar zag de schrijver en denker Aldous Huxley al lang geleden het gevaar aankomen. In 1958 schreef hij in 'Brave New World Revisited': "Er zou wetgeving moeten zijn die het politieke kandidaten niet alleen verbiedt meer dan een bepaald bedrag uit te geven in hun verkiezingscampagnes, maar hen ook verhindert hun toevlucht te nemen tot anti-rationele propaganda die het hele democratische proces belachelijk maakt."

A.M. Olof Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden