lezersreacties

Meer prullenbakken

Naar aanleiding van het schokkende bericht over de 'plastic soep' (Trouw, 20 april) wil ik reageren. Mijn oplossing begint met het plaatsen van veel meer prullenbakken. Hoe vaak zie je niet dat juist in de buurt van de snackbar de prullenbak uitpuilt.


Het plaatsen en het frequenter legen van deze bakken is tegelijk een mooi werkgelegenheidsproject. En als je op meerdere plekken een prullenbak tegenkomt dan zullen de kleine plastic flesjes ook sneller daarin verdwijnen dan in de struiken.


De welvaart draait ons de nek om als we niet bewuster gaan leven. Aan onze komende generaties zijn wij dat verplicht.


Suzanne v.d. Kooij Den Hoorn

Rest van Nederland

In de discussie over de aardbevingsschade door gaswinning zou niet moeten worden gesproken over 'de Groningers' maar over 'de huiseigenaren' (lezersreacties, 20 april). De rest van Nederland zou zich meer met 'huiseigenaren' identificeren.


Zelf denk ik dat niet alleen bij Groningers, maar ook in de rest van Nederland begrip is voor getroffen huiseigenaren, en zeker ook voor het teloorgaan van het Groninger landschap met zijn karakteristieke kerken, monumentale boerderijen en voor het angstige gevoel te leven op een verminkte en daardoor (voor altijd?) structureel onbetrouwbare bodem.


Mindert Kronemeijer Winschoten

Levensgevaarlijk

Trouw heeft een levensgevaarlijke kop gezet boven een artikel over verkeersveiligheid: De fiets is een dodelijk vervoermiddel geworden (20 april). Letterlijk staat er nu dat het mogelijk is om met een fiets mensen te doden. Als knuppel?


Het artikel zelf maakt duidelijk dat een fietser zichzelf kan doden. En dan echt alleen met hulp van de omgeving; met gevaarlijk straatmeubilair of auto's is het mogelijk om de fietser te doden. Fietsers voorkomen juist dodelijke ongevallen omdat ze niet autorijden. Door dit soort bangmakerij neemt een fietsende lezer op leeftijd mogelijk vaker de auto. Juist gevaarlijk.


Reinder Rustema Amsterdam

Acht lessen in één

Welkom in de wereld van het Passend Onderwijs, René Kneyber (Verdieping, 19 april). In het basisonderwijs is het nog een graadje erger: alle kinderen van praktijkonderwijs tot gymnasium bij elkaar in één klas. In de rekenles is dat alleen al vier niveaugroepen. Combinatieklassen? Bij ons heel gewoon. Stel je voor, mavo 3 en 4 in één klas met elk vier niveaus.


In het basisonderwijs staan we per week ook nog 4,5 uur langer voor de klas. Misschien begrijpt Kneyber nu hoe onrechtvaardig het enorme salarisverschil is tussen primair en voortgezet onderwijs is. In zijn woorden: 'Ik vind dat iemand dat moet oplossen.'


Alex Scheltens, leerkracht Apeldoorn

Ochtendlicht gloort

Mijn dag kan niet meer stuk na het lezen van de column van Seada Nourhussen en over het boek 'Dolle mythes' (Opinie en Verdieping, 20 april). Als feminist sinds de Tweede Golf verheug ik me.


Het ochtendlicht gloort aan de horizon van de nabije toekomst.


Ank van der Veen Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden