lezersreacties

Preekloze kerkdienst

'Het is vloeken in de kerk, maar een preekloze dienst zou mij wel wat lijken.' Aldus Stevo Akkerman in zijn column met de kop 'De kerk voorbij' (Trouw, 22 juni). Vooral in mijn katholieke jeugd, maar ook nog lang daarna, heb ik heel veel kerkdiensten bezocht waarin niet werd gepreekt: de dagelijkse schoolmis, het lof (twee, soms drie keer per week), de kruisweg op de eerste vrijdagavond van de maand. Maar ook nu nog bezoek ik kerkdiensten waarin gelukkig niet wordt gepreekt. Waarom zou er in elke kerkdienst eigenlijk gepreekt moeten worden? Een tijd geleden bezocht ik een oecumenische vesperdienst, en ja hoor: met een (te lange) preek! Als het geloof om het mysterie van het leven zou draaien (Akkerman verwijst hier met instemming naar Frits de Lange), dan wil ik mij ongestoord overgeven aan dat mysterie en luisteren naar de stem van mijn hart.

Herman van Bemmel Voorschoten

Amerikaanse interventiedrang

Han ten Broeke presenteert in zijn artikel over de veiligheid van Europa (Opinie, 22 juni) een geheel nieuw historisch feit: de Verenigde Staten hebben kennelijk geluisterd naar links Nederland en hun interventiedrang beteugeld, met als gevolg: 'een wereld vol wanorde'. Over welk links kabinet heeft hij het dan, of luistert Amerika ook naar linkse minderheden? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat júist de ondoordachte interventiedrang van de VS in de afgelopen vijftien jaar, die van harte werd ondersteund door rechtse kabinetten in Nederland, de ontregeling en wanorde in grote delen van de wereld hebben veroorzaakt waar we nu de gevolgen van zien.

Harry Slegh Utrecht

Verkeersonveiligheid

Goed dat SWOV-directeur Van der Knaap wijst op de afgenomen handhaving van de snelheidslimieten als oorzaak van toegenomen verkeersonveiligheid (Trouw, 21 juni). Maar hij draait om de hete brij heen als hij het verband met de verhoogde snelheidslimieten openlaat. In 2015 is het aantal doden onverwacht tot 621 gestegen. Dat is geheel aan 51 extra doden bij automobilisten te wijten, van wie 32 op de 130 km-wegvakken. Terwijl minister Schultz beweerd had dat 130 rijden slechts 7 extra doden zou kosten.

Martin Kroon Leiden

Marcouch, ga zo door

De Koran leert moslims juist dat ze homo's moeten beschermen, aldus Ahmed Marcouch (Opinie, 22 juni). Marcouch streept die teksten uit de Koran weg die moreel niet door de beugel kunnen. Zijn uitleg van de Koran is niets meer dan zijn eigen vrome verzinsels. Het is ook een vorm van bedriegerij. Gelukkig wel een soort bedriegerij waardoor mensen religieuze tradities hebben gezuiverd van barbaarse morele voorschriften. Ik zou zeggen: Marcouch, ga zo door.

Paul Schermers Apeldoorn

Mysterie

Er gaat haast geen dag voorbij, of er staat weer een stuk over: God bestaat wel of hij bestaat niet. Overdaad schaadt, zo ook met zoveel meningen over religie. Het verwart veel mensen.

Hoe meer wij weten, hoe meer wij beseffen dat wij niets weten. Het blijft een mysterie, en ik laat me verrassen.

Lucie van Schaick de Zwert Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden