lezersreacties

Begripvol

Met interesse het interview met Ab Klink gelezen (Trouw, 8 april). Toen ik laatst tegen mijn huisarts zei dat ik nog nooit had gezien dat hij op zijn horloge keek, deed hij zijn linkermouw omhoog en het bleek dat hij geen horloge droeg. Het zou voor de patiënten niet prettig zijn. En ik voeg daar aan toe:

en een begripvolle omgang met de patiënten is erg belangrijk. En die heeft mijn huisarts.

J.D. van der Hoek Uithuizen

undefined

Vakantievluchten

De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelt hard over de veiligheid op Schiphol (Trouw, 7 april). De raad komt met vijf aandachtspunten, maar broedt kennelijk nog op aanbevelingen.

Ik wil graag de eerste geven. Laat het merendeel van de vakantievluchten, die gaan toch alleen maar van A naar B, van regionale luchthavens vertrekken. Er wordt dan een mooie spreiding over het land gemaakt. De luchthavens in het noorden en het zuiden hebben voldoende ruimte voor meer vluchten.

Geert Klaassen Westerbork

undefined

Overdrijving

Het gaf natuurlijk wat extra spanning aan het artikel over de verder vrij droge ontwikkelingen in de Nederlandse zwemploeg, maar om een titel te nemen als 'Pijlstaartrog spookt in olympisch water Tokio' en deze vis vervolgens ook nog eens te bestempelen als 'dodelijk' is een schromelijke overdrijving (Trouw, 7 april).

Deze schuchtere bodemvis zal veel eerder wegvluchten dan zich verdedigen. Je moet al op hem gaan staan wil hij zich verdedigen met de stekel in zijn staart. Ongelukken met deze roggen zijn dan ook uiterst zeldzaam en niet iets waar aan de oppervlakte zwemmende sporters rekening mee hoeven te houden.

Het toedichten van dit soort overdreven eigenschappen aan haaien en roggen heeft ertoe geleid dat deze soorten steeds zeldzamer worden. Hun bescherming is dan ook niet gebaat bij dit soort bangmakerij.

Nanne van Hoytema Brussel

undefined

Klassieke verlosser

De wereld van de klassieke muziek begint zo onderhand aardig op de linkse politiek te lijken. Op gezette tijden staat er een nieuwe verlosser op die na een paar jaar weer wordt afgeserveerd. Nu is het de beurt aan Joep Beving, pianist en componist van muziek die kennelijk veel mensen aanspreekt (Trouw, 6 april).

De vorige Jessias heette Ludovico Einaudi en die wordt in het artikel over Beving alweer weggezet als 'te plat'. Waarom moeten deze musici toch altijd een officieel goedkeuringsstempel van de 'klassieken' aangemeten krijgen? Nergens voor nodig. Hun muziek is zo onderhand een op zichzelf staand genre geworden, niets klassieks meer aan. En of je er nu wel of niet van houdt, de muziek van Joep Beving zal op den duur de trouwe metgezel worden van de treinreiziger, want dit wordt een geheide hit op de stationspiano's.

Marcel Bijlo Utrecht

undefined

Niet geven maar nemen

In haar column schrijft Leonie Breebaart over een bewustere consumptie van dierlijke producten (Letter&Geest, 8 april). Zo zou er een nieuw verbaal ritueel geïntroduceerd kunnen worden om aan het begin van de maaltijd het dier te bedanken. "Wij danken jou, Texels schaap, dat je je leven voor ons hebt gegeven."

Het verwijzen naar dat 'geven' door het dier, in de hele column, zou beter 'nemen' zijn. Het is steeds weer de mens die kiest om het dier te eten. Het is de mens die uit al het eetbare dat in de natuur voor handen is, kiest om het dier te doden.

Als we in een nieuw ritueel al beginnen met het idee dat het schaap zelf naar de slachtbank wandelt om zich aan ons te geven, dan komt die 'dankbaarheid' mij wat hypocriet over.

Mark Tijs Zoetermeer

undefined

Helaas terecht

In het artikel 'Partijen kleuren het samen wel in' schrijft Maaike van Houten: 'Bruggen bouwen, dat was het motto van het vorige kabinet, van VVD en PvdA. Hun regeerakkoord laat zien dat het kan, verschillende uitgangspunten en één verhaal' (Trouw, 8 april).

Gezien de verkiezingsuitslag ben ik juist van mening dat aangetoond is dat het niet kon. De bevolking heeft haarfijn aangevoeld dat de tegenstelling tussen rijk en arm juist vergroot is. Juist de armeren is het beetje zekerheid dat ze nog hadden afgenomen, bijvoorbeeld wat betreft een vaste baan. Terecht dat beide partijen een dreun hebben gekregen waar vooral de PvdA de dupe werd. Helaas terecht. Ik heb me dan ook verbaasd over deze analyse.

Henk Kraaijenbrink Borne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden