lezersreacties

Drugs door de achterdeur

Wat een vreemd artikel over 'De ontembare roes' van Marli Huijer en August de Loor (Letter&Geest, 28 mei). Voor het behoud van de dionysische roes, tegen de apollinische burgerlijke regelzucht en controledwang. Ik begrijp wel dat zij vanuit de ervaring met drugsgebruikers redeneren en daarbij de geschiedenis van het drugsgebruik in het achterhoofd hebben, maar als er in het publieke debat sprake is van het legaliseren van drugs, dan komt niet de voordeur van de coffeeshop in beeld, maar de achterdeur. De auteurs willen drugsgebruik een beetje stiekem houden. En dus: niet legaliseren. Maar dan dreigt de achterdeur nog verder weg te zakken in het criminele moeras. Het bevreemdt mij zeer dat Huijer en De Loor geen woord wijden aan de leverantie van dat stiekeme spul en de criminaliteit die bij de illegaliteit garen spint.

Ad Geerling Zwolle

undefined

Legaliseren drugs

Marli Huijer en August de Loor zien geen zin in het legalisering van drugs. Volgens hen kunnen we pas rustig over drugs praten als we apollinisch en dionysisch denken met elkaar in evenwicht brengen. Maar zou die balans er juist niet komen als we drugs legaliseren? Het feit dat kleine en grote dealers hun broodwinning wordt ontnomen en politieagenten niet meer in de verleiding komen om uit in beslag genomen goederen wat drugs mee naar huis te nemen, zal toch geen reden zijn om legalisering tegen te houden?

Aggie van der Meer Bolsward

undefined

PostNL

Als de overname van onze Nederlandse PostNL doorgaat (Trouw, 28 mei), dan hoop ik dat de brievenbussen weer vaker worden geleegd. Want nu kijk ik in Berlijn altijd jaloers naar de lichtingstijden op de brievenbussen: op werkdagen twee- of driemaal, op zaterdag een- of tweemaal, op zondag ook nog eenmaal. Zo was het hier lang geleden ook. Nu moet een brief die op vrijdag na vijf uur in de brievenbus wordt gedaan, wachten op de lichting van maandag na vijf uur; dat is toch veel te lang?

Hannie Moelker Rotterdam

undefined

Pietendiscussie

Het moet nog zomer worden en de pietendiscussie laait weer op. Ik stel voor om als eerste stap gewoon te stoppen met het 'Sinterklaasjournaal'. Geen door de NTR bedachte landelijke verhaallijn meer die het feest groter maakt dan het in het verleden was en die toch alleen maar discussie oproept, maar het sinterklaasfeest gewoon terug naar het eigen dorp en de eigen stad. Lokaal dus. Zoals het ooit was. Stap twee: het jaar daarop stoppen met de landelijke sinterklaasintocht op tv, om de zelfde reden als bij het Sinterklaasjournaal genoemd. Stapsgewijs terug naar het lokale kinderfeest, op lokale en gevarieerde manier gevierd. Hopelijk stopt zo gaandeweg de onzalige pietendiscussie en houden we een mooi kinder- en familiefeest over.

Henk van der Maten Heerde

undefined

Dokter met hoofddoek

Met verbazing las ik over de Zaanse mevrouw die niet door een dokter met hoofddoek behandeld wenste te worden (Trouw, 28 mei). Als ik Beatrijs Ritsema was, zou ik de moslima-dokter adviseren assertief op te treden, zo van 'Dag mevrouw, ik ben... ik heb geneeskunde gestudeerd en mij gespecialiseerd in...., en u? Desnoods een grapje erachter als 'die hoofddoek houdt mijn hersens in vorm'. Heeft de arts of het ziekenhuis aangifte gedaan wegens discriminatie? Ik hoop het.

Hilde van Dijk Leiden

undefined

Maria vereren

Ik las het interessante artikel over de voorstelling: 'De Mariamonologen' (Verdieping, 26 mei). Wat mij hierin stoorde, was de zinsnede: 'hoewel ze wordt aanbeden in kerken'. Ik ben zelf als katholiek weleens aangesproken dat ik Maria zou aanbidden, maar dat is per se onjuist. Wij katholieken aanbidden Maria niet maar wij vereren haar als de moeder van Jezus. Aanbidden doen wij uitsluitend God.

Gerard Dijkstra Amsterdam

undefined

Sterke vrouwen

In de 'Goedemorgen' van Onno Havermans (Trouw, 28 mei) lees ik dat vrouwen nu eenmaal fysiek minder sterk zijn en zodoende niet aan de eisen kunnen voldoen van marinier. Behalve dat dit een gegeneraliseerde, met weinig wetenschappelijk bewijs gefundeerde opvatting is, zegt het niets over de individuele vrouw. Weinig mannen voldoen aan deze strenge fysieke en geestelijke eisen, maar ik ken vrouwen die dit zeker ook kunnen. Bij jiu-jitsu ben ik talloze vrouwen tegengekomen die met groot gemak van mij (80 kilo) wonnen en mij vele rondjes in de dojo op hun rug droegen. Dat bewijst niets, maar mijn overtuiging dat er vrouwen zijn die de eisen zeker aankunnen, is daarop gebaseerd.

Jan Timmer Breda

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden