lezersreacties

Niet iedereen is lang en lenig

Supermarkten kunnen meer doen dan alleen voor ouderen (Trouw, 23 november). Niet iedereen is lang en lenig. Ik pak voor anderen nogal eens iets van het bovenste schap (je moet wel vaak vragen want het lijkt of de kleinere medemens zich ervoor schaamt), maar ikzelf moet op de knieën om iets uit het onderste koelvak te pakken.

Evert van Dijken Duiven

Profijt van opvoedcursus

Toen wij een jaar of 22 geleden een adoptieprocedure startten werden wij verplicht een opvoedcursus te volgen. Wij vonden het onterecht dat iedereen zomaar een kind op de wereld kon zetten en wij eerst een opvoedcursus moesten volgen voordat wij een kind mochten adopteren. Nog dagelijks heb ik profijt van deze training waarbij veel aandacht is voor hechting en basisvertrouwen. De inzichten die wij hierdoor kregen in onze eigen geschiedenis en patronen en de tips en handreikingen die daarbij ook aan de orde kwamen, zijn van onschatbare waarde geweest.

Lang heb ik geroepen dat iedereen zo'n cursus verplicht zou moeten volgen, gekoppeld aan de kinderbijslag. Er echt een verplichting van maken is wellicht te betuttelend maar het gratis toegankelijk maken voor iedereen is volgens mij een geweldig idee en een verrijking voor vele aanstaande ouders.

Franca van Bommel Eindhoven

Beschaafd en onbeschaafd

Volgens mij is er zo'n hetze ontstaan tegen Sylvana Simons omdat zij zo beschaafd is. En zo welbespraakt. Dat voelen mensen die dat zelf niet zijn, en dat maakt hen boos. Ze zijn dus eigenlijk beschaamd over en boos op zichzelf. Dit (nare) gevoel uit zich in woede op de persoon die dat gevoel veroorzaakt.

Joosje van Riet Laren

Energiewende

In Duurzaamheid & Natuur (Trouw, 22 november) wordt de energiewende van Duitsland als een voorbeeld voor Nederland geschetst. Maar Duitsland is ook de vieze man of vrouw van Europa met 24 procent bruinkoolstroom, 18 procent steenkoolstroom en 14 procent kernenergie. De duurzame energie is vooral een succes voor de huishoudens die daar wel een prijs voor betalen met euro 0,27/kWh. De vieze stroom is een succes voor de industrie met euro 0,018/ kWh. Daarmee beconcurreren ze niet alleen de energiebedrijven in de omringende landen, maar ook de overige industrie in die landen en elders. Aldel in Groningen is daar een van de slachtoffers van.

Ernest Israëls Delft

Hel

Vader Cats schreef: 'Och waren alle mensen wijs en deden daarbij wel, de aarde was een paradijs, ... nu is het vaak een hel'. De initiatiefgroep 'Oorlog is geen oplossing' heeft mijns inziens gelijk. Jan Schaake pleit voor een nieuwe lijn om de verhouding tussen de Europese landen en Rusland te verbeteren (Opinie, 22 november). Dat zou wijs zijn. Verhoging van het defensiebudget leidt vroeg of laat naar een hel.

A. Hoogeveen Rotterdam

Verzetsrol

Hulde voor de uitstekende columns van Leonie Breebaart en Stevo Akkerman. Dat Trouw zijn verzetsrol met verve mag blijven vervullen en verdedigen.

Lex Dierssen Zorgvlied

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden