lezersreacties

Nije Fryske Ensyklopedy

As Fryske frau om utens (Friese vrouw buiten Friesland) ben ik aangenaam verrast door het tweetalige stuk in Goedemorgen over de verschijning van 'De Nije Fryske Ensyklopedy' (Trouw, 16 september). Zomaar een Frysk stuk over een geweldige uitgave, hoe leuk is dat! Ik ben geboren en getogen in Friesland, maar sinds 1969 ben ik er niet meer woonachtig. Maar ik ben nog altijd verbonden en trouw aan Friesland en de taal die ik niet dagelijks, maar nog regelmatig spreek, lees en schrijf. Ik ga ook zeker de encyclopedie bestellen.

Anne Visser Moordrecht

undefined

Alles voor de economie

Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks de duinen bij Den Haag. Overheden en natuurbeheerders roepen de duinen uit tot Nationaal Park ('Nieuw Nationaal Park', Trouw, 15 september) ook om op de valreep mee te dingen naar de titel 'mooiste gebied van Nederland'. De hoofdprijs bedraagt 100.000 euro.

De duinen zijn reeds gevangen in een fijnmazig visnet van wandel- en fietspaden. Maar volgens staatssecretaris Van Dam (PvdA), uit wiens koker deze onzalige prijsvraag komt, zijn er veel meer van nodig. Zijn campagne om de Nederlandse natuur internationale bekendheid te geven zal immers een stroom van extra bezoekers op gang brengen.

Het is de Partij van de Arbeid ten voeten uit: alles voor de economie, de natuur komt op de tweede plaats. Het behoud van de rust en de stilte, wezenskenmerken van de natuur die je duurzaam zou willen bewaren, worden door de regering ondergeschikt geacht aan toerisme en horeca. Dat de duinbeheerders verdere aantasting van hun natuur toestaan, is logisch: duinwaterbedrijven zijn onderhorig aan de provincie, en dat zijn de uitvoerders van het landelijk natuurbeleid.

K. Piël Amsterdam

undefined

Slijtage

Frits Neijgh van Lier eindigt zijn ingezonden brief met de boodschap 'Geen tolerantie meer voor intolerantie' (Opinie, 16 september). Ik ben het daar volledig mee eens, maar ik vrees dat het cultuurrelativisme en correctheid in onze samenleving nog lang niet voorbij zijn. Het is hoogstens aan wat slijtage onderhevig. Maar er is hoop : ik denk dat de partij Denk dat slijtageproces zal versnellen.

Dick Speijers Nuenen

undefined

Twee kampen

Ik zou pal achter premier Rutte gaan staan ('Nederland moet pal achter Rutte gaan staan bij Turkse inmenging', Opinie 15 september) als hij zijn uitval naar de Turkse Nederlanders (van wie hij ook premier is) zou nuanceren en niet alleen Erdogans ondemocratisch gedrag ten opzichte van bepaalde Turkse Nederlanders zou veroordelen, maar ook de deal met Turkije inzake vluchtelingen ongedaan zou maken. In feite doet Rutte niet anders dan Erdogan: hij verdeelt de bevolking in twee kampen, de braven die hem volgen en het tuig wat op kan rotten.

Wetsovertreders dienen gepakt en gestraft volgens het Nederlandse recht. Voor zover mij bekend komt 'oprotten' daar niet in voor. Campagne voeren voor normen en waarden vereist een ander vocabulaire.

Krijn Coppoolse Wijhe

undefined

Bagatelliseren

Het bagatelliseren van de problemen met Turkse en Marokkaanse jongeren, zoals dat gebeurt door lezer D. Vroege (Trouw, 14 september), vind ik niet verstandig. Een niet onbelangrijk detail: De nozems en provo's reden op brommers die door bijverdiensten waren gespaard. In Zaandam zaten de jongeren in een grote Audi. Laat ons vooral niet naïef blijven en erkennen dat er geen sprake meer is van een logisch, zich herhalend jongerenprobleem. Er is echt meer aan de hand.

Wim Boer Spijkenisse

undefined

Gezagsverlies

'Raadsvergadering in Zaanstad toont vooral onmacht' kopte Trouw op 16 september. Behalve stevige maatregelen op korte termijn zal toch ook aan een mentaliteitsverandering moeten worden gewerkt. Wat mij zeer verontrust, is het verlies van gezag van de politie. Zij kan dat niet (alleen) zelf herstellen. Gezag moet je worden verleend. Als de politie wil rekruteren onder allochtone jongeren, klinkt het: 'Gaan werken bij de politie? Maar de politie is de vijand!' Dat klinkt stoer, vooral als je er een publiek voor krijgt. Maar dat beeld moet weg. Herstel van gezag zal tijd vergen, maar vooral ook standvastigheid. Brutaal gedrag moet worden bestraft, meteen. Ik denk dat een beroep moet worden gedaan op de Turkse vaders. Misschien kunnen ze samenkomen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen om ook hun gezag uit te oefenen. Wij als Nederlanders koesteren onze egalitaire samenleving, maar dat is doorgeschoten naar gevaarlijke normloosheid.

Liebje Hoekendijk Bussum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden